Unohda täydellisyys! 10 helppoa tapaa olla mahtava vanhempi

Kuva: Pexels/Arina Krasnikova

Vanhemmuus on merkittävä tehtävä: vanhemmat ovat vastuussa toisen ihmisen hyvinvoinnista ja kasvatuksesta. Vanhemmuus voi olla myös kuormittavaa ja stressaavaa, etenkin jos pyrkii olemaan täydellinen vanhempi.

Lisensoitu avioliitto- ja perheterapeutti Lianne Avila on huomannut, että monet vanhemmat haluavat olla täydellisiä. Tätä hän ei suosittele.

”Jos sinusta tuntuu tältä, pohjustat vain omaa epäonnistumistasi”, Avila täräyttää Your Tangon sivuilla.

Kukaan ihminen ei ole täydellinen. Jos koet tarvetta täydellisyyteen, annat sellaisen mallin myös lapsellesi. Tämä on epärealistista ja voi aiheuttaa myöhemmin ongelmia. Täydellisyyden sijaan kannattaisikin pyrkiä olemaan mahtava vanhempi.

10 esimerkkiä, miten voit onnistua – helposti.

Älä yritä korjata kaikkea

Voit huomioida lapsen mahdollisen turhautumisen, mutta anna hänelle mahdollisuus löytää omat ratkaisunsa (iästä riippuen, toki). Tämä on hyvästä tulevaisuutta ajatellen ja lapsi saa lisää itsevarmuutta.

Leiki lapsen kanssa

Leikki on lasten työtä! Osallistu leikkihetkiin ja valitkaa yhteisiä aktiviteetteja lapsen iän mukaan.

Kannusta ja rohkaise

Kun lapsi on avulias tai huomaavainen, kerro se hänelle. Pieni lapsi oppii käyttäytymistä vanhemmiltaan saamansa palautteen avulla.

Kunnioita eri näkemyksiä kasvatuksen suhteen

Jokaisella ihmisellä on oma taustansa ja näkemyksensä lasten kasvatuksesta. On tärkeä huomioida myös kumppanin kasvatustyyli.

Vaali hetkiä

Arjen pyörteissä pinna voi olla tiukalla ja väsymys painaa. Kunnes lapsi nauraa ja luo sinulle mitä suloisimman hymyn. Nauti tällaisista hetkistä!

Aktivoi lapsia

Luo lapsille tilaisuuksia liikkua ja olla aktiivisia. Kannusta leikkimään, ulkoilemaan ja harrastamaan. Älä tee ruuduista lapsenvahtia.

Uskalla ottaa ohjat

Lapset tarvitsevat ja haluavat rajoja. Ne kertovat, että lapsesta välitetään ja häntä rakastetaan. Luo rajat ja pyri johdonmukaisuuteen niiden noudattamisessa.

Lue kirjoja yhdessä päivittäin

Lukeminen kannattaa ottaa tavaksi jo vauvojen kanssa. Vauvat rakastavat kuulla vanhempiensa ääntä, vaikka eivät ymmärtäisi vielä sanojen merkitystä. Iltasadut ovat mainio tapa vaalia läheisyyttä.

Lapsi-vanhempi-aikaa jokaiseen päivään

Vaikka arki olisi kiireistä, koeta järjestää jokaiseen päivää 15-20 minuuttia, jolloin keskityt viettämään aikaa vain lapsesi kanssa. Yhteinen aika vahvistaa keskinäistä suhdettanne!

Anna itsellesi lupa taukoon

Jos tilaat noutoruokaa tai käytät eineksiä kun olet liian väsynyt kokkaamaan, ei se tee sinusta huonoa vanhempaa. Sinun ei tarvitse olla supersankari.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.