Oletko sinäkin kokenut sisaruskateutta lapsena?

girl in pink crew neck t-shirt smiling beside girl in pink t-shirt
Kuva: Tim Bish

Muistatko miltä lapsena tuntui olla mustasukkainen omalle sisarukselleen? Jos muistat, se saattaa auttaa pysymään tyynenä silloin, kun oma lapsesi riitelee sisaruksensa kanssa.

Eräs universumin lainalaisuuksista tuntuu olevan, että sisarukset riitelevät keskenään. Varsinkin kun sisarukset ovat pieniä, kilpailu- ja riitatilanteet näkyvät erityisen selvästi. Toki sisarusten välit voivat olla niin hyvät, ettei synny minkäänlaista kärhämää. Tällaisesta tilanteesta kannattaa olla kiitollinen.

Usein todellisuus on kaukana tästä harmoniasta. Tavallisempaa on, että sisarukset leikkivät ensin rauhallisesti, kunnes sekunnin murto-osassa on täysi sota päällä. Tilanne voi eskaloitua kun toinen vahingossa hipaisee toisen tärkeää lelua tai muuta maailmaa mullistavaa tapahtuu. Tilanne voi saada vanhemman hermot kiristymään äärimmilleen.

Elämänkokemusta omaava aikuinen näkee lapsia paremmin riitatilanteiden syy-seuraus-suhteet. Usein kyseessä on niin pieni asia, että tuntuu uskomattomalta kuinka siitä voi seurata niin suunnaton riiita. Jos riitatilanteita sattuisi harvakseltaan, vanhempi pystyisi kärsivällisemmin opettamaan lapsilleen, että leluja tulee myös jakaa. Aina kuitenkaan vanhemman jaksaminen ja kärsivällisyys ei riitä toimimaan rauhan lähettiläänä riitelevien lapsien välillä.

Oman mustasukkaisuuden tunteen muistaminen auttaa vanhempaa pysymään tyynenä

Vanhempana oman kärsivällisyyden säilyttämisessä voi auttaa palauttamalla mieleensä lapsuuden tilanteet, joissa on kokenut sisaruskateutta. Sisarusten välisissä kärhämissä kyse on pohjimmiltaan varsin inhimillisestä tunteesta, mustasukkaisuudesta. Mustasukkaisuuteen liittyy pelko siitä, että ihminen menettää jotain itselleen arvokasta. Lapsen kohdalla kyseessä voi olla esimerkiksi vanhemman huomio, kiintymys tai konkreettinen esine. Lapsi ei halua kilpailla vanhemman huomiosta tai jakaa omia lelujaan, joten hän saattaa reagoida tilanteissa voimakkaasti.

Jos vanhempi pystyy palauttamaan mieleensä tunteen, jonka hän itsekin mahdollisesti tunsi lapsena, hänen saattaa olla helpompaa puhua lapselleen asiasta. Hän voi kertoa tietävänsä oikein hyvin miltä lapsesta tuntuu. Lapselle voi vakuuttaa, ettei hänelle tärkeitä asioita olla viemässä pois.

Vanhemman lapsen kanssa voi jo puhua syvällisemmin, miksi mustasukkaisuus ja toisten kadehtiminen tekee pidemmän päälle oman olon vain huonommaksi. On tärkeää ilmaista, että kaikki tunteet ovat luonnollisia ja sallittuja. Mustasukkaisuus on lopulta hyvin inhimillinen tunne jonka kokemista ihminen ei aina voi estää, mutta sen sijaan hän voi vaikuttaa siihen kuinka käyttäytyy tunteen kokiessaan.

Psychology Today- sivustolta voi lukea lisää neuvoja, kuinka sisarusten välistä kateutta voi vähentää.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)