Yleinen, mutta alidiagnosoitu sairaus: Tätä on endometrioosi

Yleinen, mutta alidiagnosoitu sairaus: Tätä on endometrioosi
Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio

Maaliskuun 20.-26. päivä vietetään valtakunnallista endometrioosiviikkoa. Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n järjestämä teemaviikko nostaa esiin endometrioosin, sen oireet ja rohkaisee puhumaan sairaudesta avoimesti ja ilman häpeää.

Kohdun limakalvon sirottumatauti eli endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa arviolta 10-15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Suomessa endometrioosin kanssa eläviä on noin 200 000.

Korennon mukaan yleisyydestään huolimatta endometrioosiin ja sen hoitoon liittyy monia haasteita. Sairaus on myös alidiagnosoitu ja diagnoosiviive on 6-9 vuotta.

Endometrioosissa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo ja ne reagoivat kuukautiskierron mukaisesti estrogeenitason nousuun ja laskuun.

Endometrioosi on krooninen sairaus, johon ei ole lopullista parannuskeinoa, mutta oireita voidaan hoitaa. Tästä syystä olisi tärkeä saada diagnoosi, sillä sairaus vaikuttaa arkeen monin tavoin. Endometrioosi voi olla lapsettomuuden taustalla ja usein sairaus löytyykin lapsettomuushoitojen yhteydessä.

Moninaiset oireet

Yleisin ja tärkein endometrioosin oire on voimakas, useamman päivän kestävä kuukautiskipu, jota esiintyy jokaisella kierrolla. Kipuja voi esiintyä myös kierron eri vaiheissa. Korennon mukaan kipuja esiintyy useimmiten alavatsan, lantion ja sukuelinten alueella ja hoitamattomana kipu voi kroonistua.

Kipu alkaa usein jo ennen kuukautisvuoden alkamista. Ilman reseptiä saatavat tavalliset kipulääkkeet auttavat kipuun harvemmin. Kipu ja muut oireet haittaavat normaalia elämää ja voivat aiheuttaa poissaoloja koulusta, töistä tai harrastuksista.

Korento on listannut sivuillaan muita endometrioosin oireita, joita ovat muun muassa:
 • Yhdyntäkipu (dyspareunia) tai kipu välittömästi yhdynnän jälkeen
 • Virtaamiseen ja ulostamiseen liittyviä oireita (kipua, verta mukana)
 • Suolen toiminnan häiriöitä
 • Vatsan toistuva turvotus
 • Selkäkipu, iskiaskipu
 • Krooninen väsymys
 • Pahoinvointi
 • Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus

Vaikka kyseessä on krooninen sairaus, suurimmassa osassa tapauksia oireita voidaan tehokkaasti lievittää. Endometrioosia voidaan hoitaa hormonivalmisteilla sekä kirurgisesti. Kipujen lievittämiseen käytetään erilaisia tulehduskipulääkkeitä sekä kipukynnystä nostavia lääkkeitä.

Korennon järjestämän endometrioosiviikon teemana on tänä vuonna hoitokokemus, joka näkyy myös viikon ohjelmassa. Teemaviikon aikana on luvassa muun muassa seuraavanlaista ohjelmaa:

 • Maanantaina 20.3. vietetään pukeudu keltaiseen -päivää. Keltainen on endometrioosin teemaväri ja sairautta tuodaan esiin keltaisella värillä. Eri kohteita ympäri maan myös valaistaan keltaiseksi päivän aikana
 • Maanantaina 20.3. luento endometrioosin moniammatillisesta hoidosta verkossa
 • Tiistaina 21.3. luento ravinnosta endometrioosin hoidon tukena verkossa
 • Keskiviikkona 22.3. luento endometrioosista ja lapsettomuudesta verkossa
 • Torstaina 23.3. ja lauantaina 25.3. endometrioosin kanssa elävät naiset jakavat kokemuksiaan Korennon Instagram-sivulla

Teemaviikon koko ohjelman aikatauluineen ja ilmoittautumislinkkeineen löydät täältä. Löydät lisätietoa endometrioosista, sen oireista ja hoitotavoista Terveyskirjaston sivuilta sekä Korento ry:n sivuilta, mistä saat myös vertaistukea.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *