Burnout ei ole sama asia kuin stressi: 7 faktaa burnoutista

woman looking at the floor
Kuva: Tiago Bandeira

Burnout, loppuunpalaminen, työuupumus. Monelle nämä ovat tuttuja sanoja, mutta mitä burnout käytännössä on ja miten sitä voi hoitaa? Terveyskirjasto kuvailee työuupumusta pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyväksi häiriötilaksi. Sille on ominaista uupumusasteinen väsymys, kognitiiviset vaikeudet, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja heikentynyt ammatillinen itsetunto.

Burnoutia voi kokea tietämättään, jos aihe ei ole tuttu kuin sanana. Kun tietää siihen liittyviä faktoja, voi burnoutia yrittää ehkäistä tai oppia hoitamaan sitä tehokkaasti.

Faktoja burnoutista, jotka jokaisen olisi hyvä tietää:

Eri asia kuin stressi

Burnout voi kuulostaa samalta kuin stressi, mutta niissä on eroavaisuutensa. Stressiä ilmenee lyhyellä aikavälillä tiettyjen olosuhteiden takia, kun taas burnout syntyy stressin tai kuormittava tilanteen jatkuessa pitkään. Toisin kuin stressi, burnout on pidempikestoinen ja intensiivisempi tunne. Burnout ja masennus ovat myös eri asioita, sillä burnout liittyy enemmän työelämään.

Kolme keskeistä tunnetta

Burnoutin aiheuttama uupumus on kroonista väsymystä, joka johtuu työn vaatimuksista. Kyynistyminen työtä kohtaan ilmenee niin, ettei työ tunnu enää mielekkäältä ja kiinnostavalta. Burnoutissa ihminen ei kykene suoriutumaan työtehtävistään, kuten ennen.

Terveysriskejä

Burnout on haitaksi henkisen hyvinvoinnin lisäksi fyysiselle terveydelle. Burnout on yhteydessä erilaisiin terveysriskeihin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, korkeaan kolesteroliin, luu- ja nivelkipuun, ruoansulatus- ja hengityselimistön ongelmiin sekä ennenaikaiseen kuolemaan.

Erilaiset vaikutukset eri sukupuoliin

Tutkimukset ovat havainneet burnoutin vaikuttavan eri tavoin miehiin ja naisiin. Vuonna 2018 julkaistu tutkimus sai selville, että naiset kertoivat pahemmasta burnoutista kuin miehet. Vuotta aiemmin julkaistu tutkimus sen sijaan osoitti, että negatiiviset kokemukset elämässä ja työn vaatimukset vaikuttivat merkittävästi vain naisten kokemaan burnoutiin.

Väliaikaiset ratkaisut eivät ole oikea keino

Lomien pitäminen on tärkeää, mutta lomailun lisääminen ei korjaa ongelmaa. Jos loman jälkeen palaa samoihin työolosuhteisiin, jotka aiheuttivat burnoutin, ei mikään muutu ja tilanteesta alkaa muodostua ikävä oravanpyörä.

Huolehdi itsestäsi

Rentoutuminen ja palautuminen ovat tapoja ehkäistä burnoutia. Itsestä huolehtiminen sekä työn ja muun elämän tasapainottaminen on tärkeää. Työpäivän jälkeen on hyvä tehdä itselle mieluisia asioita. On tärkeä myös huolehtia terveellisistä elämäntavoista: syö hyvin, harrasta liikuntaa ja anna itsesi levätä. Jos burnout on jo syntynyt, eivät nämä keinot auta. On päästä käsiksi ongelman ytimeen ja etsittävä siihen ratkaisuja.

Työmäärän keventäminen paras helpotuskeino

Tutkitusti yksi parhaita keinoja burnoutin helpottamiseksi on töiden vähentäminen. Töissä on opittava asettamaan omia rajojaan. On olennaista selvittää, mitkä asiat töissä johtivat burnoutiin ja alkaa työstää niitä.

Lähde: Redbook

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.