Koulupäivän aikana välipalaksi sipsejä ja limua?

Koulupäivän aikana välipalaksi sipsejä ja limua?
Kuva: Trinity Treft Unsplash

Osalla koululaisista on tapana hakea koulupäivän aikana tai sen jälkeen lähikaupasta välipalaksi sipsipussi ja cola- tai energiajuomaa. Jos ostokset tehdään koulun jälkeen, on tyypillistä mennä läheiseen leikkipuistoon nauttimaan ansaituista eväistä.

Osa koululaisista käy päivittäin ostoksilla lähikaupassa. Joillakin paikkakunnilla ongelmalliseksi on muodostunut se, että oppilaat karkaavat ostoksille jo kesken koulupäivän. Ostokset ovat yleensä makeita tai suolaisia herkkuja sekä virvoitus- tai energiajuomia, joita he nauttivat takaisin välitunnin aikana. Roskat eivät välttämättä päädy roskikseen vaan niitä heitellään minne vain. Sokerinen tai energiapitoinen välipala aiheuttaa levottoman ja ylivirkeän olon, joka vaikeuttaa tunnilla paikallaan istumista.

Koulujen järjestyssäännöissä on kielletty koulun alueelta poistuminen kesken koulupäivän. Jos sääntöjä ei noudata, ilmoitetaan siitä oppilaan vanhemmille. Osa kaupoista on kieltänyt koululaisten kauppareissut, jos heistä on ollut enemmän harmia kuin iloa kauppiaalle. Ongelmaksi on voinut muodostua näpistelyt tai muu häiriökäyttäytyminen. Tuotteita saatetaan tehdä myyntikelvottomiksi avaamalla pusseja tai painelemalla niitä rikki.

Miksi välipalalle on tarvetta kesken koulupäivän?

Koulupäivän aikana tarjotaan maksuton lounas. Sillä tulisi pärjätä koulupäivä hyvin. Jos on tavallista pidempi koulupäivä, on mahdollista ottaa kotoa mukaan jotain terveellistä välipalaa.

Osalla on nälkä jo koulupäivän alussa, jos he eivät ole syöneet riittävää aamupalaa. Kaikille ei ruoka maistu heti heräämisen jälkeen tai välttämättä kaikilla ei ole vanhemmat vahtimassa, että aamupala syödään.

Jääkö kouluruoka väliin?

Osa isommista oppilaista saattaa jättää kouluruoan syömättä, jos ruoka ei ole mieleistä tai he eivät pidä sitä laadukkaana. Sen sijaan he lähtevät ostamaan evästä lähikaupasta, kun muut menevät ruokasaliin.

Vaikka koulussa söisi lounasta ison annoksen, voi silti sen jälkeen tulla nopeastikin nälkä. Varsinkin teini-ikäisillä ollessaan kasvavassa iässä. Ei ole siis ihme, jos nälkä silloin tällöin yllättää.

Oletko nähnyt koululaisia kaupassa kesken koulupäivän? Tai puistossa syömässä porukalla sipsejä iltapäivällä?

Lähteet: Yle ja Tamperelainen

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *