Vanhempi – Näin edistät aivojesi hyvinvointia!

woman holding red flower
Kuva: Erriko Boccia

Keski-ikäiset ihmiset yllättyvät kuullessaan, että sydänsairauksille ja muistisairauksille altistavat tekijät ovat samankaltaisia. Korkea verenpaine ja kolesteroli voivat sydänsairauden lisäksi altistaa myös Alzheimerin taudille. Näiden keinojen avulla voit hidastaa aivojesi vanhenemista ja lisätä omaa hyvinvointiasi stressin ja kiireen keskellä.

Verenpaine ja kolesteroli

Aivojen pienet verisuonet ovat alttiita verenpaineen nousulle. Pitkäkestoinen korkea verenpaine voi vahingoittaa hauraita ohuita verisuonia. Monessa tutkimuksessa on havaittu yhteys verenpaineen ja aivojen terveyden välillä. Korkea verenpaine korreloi heikomman kognitiivisen suoriutumisen ja aivokudoksen suuremman vaurioitumisasteen kanssa.

Kolesterolilla on rooli beeta-amyloidi-plakkien muodostumisessa, jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudille. Tämän takia koholla olevan kolesterolin ajatellaan liittyvän taudin esiintymistodennäköisyyteen.

Tarkista D-vitamiinitasosi

Alhainen D-vitamiinitaso vaikuttaa linkittyvän heikompaan kognitiiviseen suoriutumiseen. D-vitamiinilla on tärkeä rooli muistin toimivuuteen. Tutkimuksissa on havaittu yhteys D-vitamiini puutoksen ja kasvaneen dementiariskin välillä vanhemmilla aikuisilla. D-vitamiinin on havaittu vähentävän matala-asteisesta tulehdusta ja lisäävän tiettyjen hermovälittäjäaineiden saatavuutta aivoissa.

Omega-3 rasvahapot ja B12-vitamiini

Omega-3 rasvahapot vaikuttavat ehkäisevästi neurodegeneratiivisten tautien ilmenemiseen myöhemmällä iällä ja pienentävän Alzheimerin taudin puhkeamisen todennäköisyyttä.

B12-vitamiinin puutos aiheuttaa ongelmia aivojen toiminnassa, kuten sekavuutta, masennusta ja muistitoimintojen heikentymistä. B12-vitamiinin puutoksen on havaittu olevan yhteydessä Alzheimerin tautiin. Kehon kyky absorboida B12-vitamiinia heikentyy ikääntyessä. Tätä vitamiinia ei ole kasvisruuissa, joten kasvissyöjien kannattaa käyttää B12-vitamiinilisää.

Vähennä punaisen lihan ja muiden eläintuotteiden kulutusta

Kupari ja rauta ovat mineraaleja, joita on suurina määrinä punaisessa lihassa. Nämä mineraalit kumuloituvat kehoon ajan myötä ja saattavat vahingoittaa aivoja. Lihan sijasta näitä vitamiineja saa turvallisemmin terveellisempien ruokavalintojen kautta, kuten seesamin- ja kurpitsan siemenistä.

Liiallinen kuparin ja raudan määrä aiheuttaa oksidatiivista stressiä aivoissa ja lisää beeta-amyloidi-plakkien muodostusta. Tästä syystä ne saattavat lisätä Alzheimerin taudin puhkeamisriskiä.

Suosi kasvisruokaa

Kasvisruualla on terveellisiä vaikutuksia kehoon ja aivoihin. Ihminen saa monipuolista kasvisruokaa syödessään kaikki tarvittavat ravintoaineet. Joitakin ravintoaineita on myös hyvä nauttia lisäravinteena, jos ruokavalio on täysin vegaaninen. Tärkeä aine on jodi, jota vegaanista ruokavaliota noudattava henkilö ei saa riittävästi ruuastaan.

Syö marjoja säännöllisesti

Marjoilla on havaittu olevan hyvä vaikutus aivoihin. Marjat hidastavat ikääntymisen haitallisia vaikutuksia. Ne myös tehostavat muistitoimintoja, vähentävät stressiä ja matala-asteista tulehdusta.

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.