Vauvalle aletaan tarjota kiinteitä ruokia vauvan kehityksen ja tarpeiden mukaan aikaisintaan neljän kuukauden ja viimeistään kuuden kuukauden iässä. Alkuun kiinteät ruoat annetaan pieninä maisteluannoksina.
Kun vauva alkaa harjoitella syömistä itse sormin ja syö isompia paloja, voi ruokailuhetkistä tulla stressaavampia vanhemmille. Ruokia kokeillessa vanhempia voi huolettaa syötäviin liittyvä tukehtumisriski.
Vanhempien mieliä voi keventää erään ensihoitajan jakama neuvo, kertoo The Sun. Nikki Jurcutz on äiti ja australialaisen vanhemmuusjärjestö Tiny Hearts Educationin johtaja. Hän julkaisi järjestön Instagram-sivulla videon neuvostaan.
Idea on yksinkertainen: ennen kuin vanhempi tarjoaa uutta ruokaa vauvalle, hän puristaa sitä peukalon ja etusormen välissä. Tämä muistuttaa samaa, mitä tapahtuu vauvan vielä hampaattomassa suussa. Jos ruoka liiskautuu helposti, on sitä turvallista antaa vauvalle.
”Jos ruoka ei liiskaannu helposti, sitä täytyy muunnella sitä, vaihtaa se toiseen syötävään tai välttää sitä kokonaan minimoidaksesi tukehtumisriskin”, Jurcutz kirjoittaa videon yhteydessä.
Videolla Jurcutz tekee liiskaustestin banaanille, avokadolle, kananmunalle, juustolle, omenalle sekä kurkulle. Neljä ensimmäistä ovat pehmeitä ja liiskautuvat, kun taas kaksi jälkimmäistä eivät. Niitä pitäisi siis antaa toisella tapaa vauvalle syötäväksi.
Toimi näin tukehtumistilanteessa
Vinkkivideonsa yhteydessä Jurcutz muistuttaa, että kuka tahansa voi tukehtua mihin tahansa. Siksi on tärkeä tietää, miten tukehtumistilanteessa tulee toimia.
Punainen risti on antanut ensiapuohjeet tilanteisiin, jossa lapsella on vierasesine hengitysteissä.
- Ota pieni lapsi syliin siten, että hänen päänsä on vartaloa alempana. Isompaa lasta voi taivuttaa eteenpäin siten, että pää on alaspäin.
- Lyö kämmenellä napakasti, mutta varovasti 5 kertaa lapaluiden väliin. (Sovita lyönnit lapsen kokoon.)
- Mikäli olet yksin, eikä esine ole poistunut lapsen nielusta, soita hätänumeroon 112.
- Jatka auttamista puristus- eli Heimlichin otteella.
– Aseta pieni lapsi selälleen syliisi
– Paina sormilla rintalastan päältä sen verran, että rintalasta joustaa alaspäin
– Toista tämä viisi kertaa
– Isommalla lapsella voidaan käyttää puristusotetta kuten aikuisella - Mikäli esine ei poistu, jatka vuorottelemalla 5 lyöntiä lapaluiden väliin, 5 nykäisyä ylävatsalle / painelua rintakehällä.
- Aloita elvytys jos lapsi menee tajuttomaksi, eikä hengitä normaalisti. Ilmoita muuttuneesta tilanteesta hätäkeskukseen.
Alla voit katsoa vinkkivideon. Jos upotus ei näy, löydät julkaisun Instagramista.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja