Ovatko silmäsi tätä väriä? Voit kestää paremmin synnytyskipuja

Kuva: Pexels/Victor Freitas

Silmien perusteella tehdään monenlaisia tulkintoja ja vanhan sanonnan mukaan silmät ovat sielun peili. Silmät voivat kertoa myös kivusta. Tutkimuksen mukaan silmien värillä on vaikutusta myös synnytyskipujen kokemiseen.

Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen kipukynnys. Siinä missä joku voi kestää kovaakin kipua, on toiselle jo pieni ja hetkellinen kipu liikaa. Se, miten voimakkaasti kokee kipua, voi paljastua silmistä – tarkemmin sanottuna silmien väristä.

Chicago Tribune kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan silmien väri voi vaikuttaa siihen, miten ihminen sietää kipua. Tutkimus osoitti tummasilmäisten naisten reagoivan kipuun eri tavoin kuin vaaleasilmäiset naiset. Tummasilmäisillä tarkoitettiin ruskeita sekä vihertävän ruskeita silmiä ja vaaleilla sinisiä sekä vihreitä silmiä.

Tutkimuksessa oli mukana 58 tervettä, raskaana olevaa naista. Naisista 24 kuului tummasilmäisten joukkoon ja loput 34 naista olivat vaaleasilmäisten ryhmässä. Jokaisen naisen reagointia kipuun mitattiin sekä ennen että jälkeen synnytyksen erilaisilla testeillä sekä kyselyillä.

Tulokset osoittivat, että tummasilmäiset naiset kokivat dramaattisemman reaktion kipuun. Lisäksi heillä ahdistus ja unihäiriöt lisääntyivät toisin kuin vaaleasilmäisten ryhmän naisilla.

”Tämä oli pieni alustava tutkimus. Tietomme ovat erittäin rajalliset nyt, mutta tämä voi olla seuraava askel kohti kivun geneettisen taustan löytämistä”, tutkimusta tekemässä ollut anestesiologian apulaisprofessori, lääkäri Inna Belfer kommentoi.

Silmien väristä löydetty kytköksiä muissakin tutkimuksissa

Jos silmien väri tunnistetaan geneettiseksi ominaisuudeksi kipukynnykselle, on siitä hyötyä lääketieteelliselle yhteisölle.

”Tällä hetkellä emme tiedä, kuka tulee tuntemaan voimakkaampaa kipua leikkauksen jälkeen tai kenelle kehittyy krooninen kipu. Tämä on ongelma sekä kärsivien potilaiden että yhteiskunnan kannalta”, Belfer totesi Chicago Tribunelle.

Belferin tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa fenotyyppiset eroavaisuudet on yhdistetty kipuun. Monissa tutkimuksissa on havaittu, että he, joilla on luonnostaan punaiset hiukset, tarvitsevat isomman annoksen anestesialääkettä.

Belfer tutkimusryhmineen löysi myös kolme tutkimusta, jotka yhdistivät silmien värin fysiologiseen toimintaan. Belfer on aikonut jatkaa silmien värin ja kivun yhteyden tutkimista laajentamalla tutkimuksia koskemaan myös miehiä, lapsia ja isompia tutkimusjoukkoja.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.