Aikuisetkin häpeilevät kiusatuksi tulemista!

Aikuisetkin häpeilevät kiusatuksi tulemista!
Kuva: Kajetan Sumila

Lapsesta usein tuntuu nololta joutua kiusaamisen kohteeksi. Hän voi kokea, että hänessä on jotain vikaa ja siksi ansaitsee tulla kiusatuksi. Tämä on usein syy siihen, ettei lapsi kehtaa kertoa kiusaamisesta. Aikuisestakin voi olla joskus vaikeaa paljastaa muille, että häntä on lapsena kiusattu. Asiaa ei tarvitse hävetä. Ainoat henkilöt joiden kuuluu olla häpeissään, ovat kiusaajat.

On ymmärrettävää, että lapsi voi häpeillä sitä että häntä kiusataan. Aikuisenakaan ei aina kehtaa kertoa muille joutuneensa lapsena kiusaamisen uhriksi. Asiaan liittyy monenlaisia tunteita ja myös kuviteltuja stigmoja.

Kiusaaminen on valitettavasti hyvin yleistä. Moni on jossain vaiheessa elämäänsä joko itse joutunut kiusaamisen kohteeksi tai vähintäänkin todistanut tällaisia tilanteita sivusta. Kiusaamisen kohteeksi joutumiseen liittyy paljon kivuliaita tunteita. Kiusattu lapsi ei kehtaa tai uskalla kertoa asiasta kenellekään ulkopuoliselle jos kiusaajat uhkailevat kiusaamisen pahentuvan, jos lapsi puhuu asiasta aikuisille.

Toisinaan taas kiusattua lasta saattaa nolottaa se, että häntä kiusataan. Lapsi voi tuntea, että hänessä on jotain vikaa eikä kukaan voi hänestä pitää ja siksi häntä kiusataan. Lapsi pyrkii salaamaan asian, koska ei halua vetää ihmisten huomiota siihen, että hänessä on jotain vikaa.

Kun ihminen kasvaa aikuiseksi, nämä tunteet saattavat kulkea mukana myös aikuisuuteen. Kiusaaminen herättää voimakkaita tunteita, jotka liittyvät hylkäämiseen ja ulkopuolelle sulkemiseen. Ihminen on sosiaalinen olento, joten ajatus yhteisön ulkopuolelle suljetuksi on hyvin tuskallinen. Siksi aikuinenkin saattaa jättää kertomatta kokeneensa kiusaamista lapsena, sillä pelkää asian paljastamisen saavan näyttämään hänet heikolta.

Kiusaaminen vaurioittaa itsetuntoa

Jos oma itsetunto on aikuisuudessa vahva, yllä kuvattuja tuntemuksia ei usein tule. Valitettavasti kiusaamiseen lapsuudessa liittyy se, että huono itsetunto seuraa ihmistä myös aikuisuuteen. Heikkoa itsetuntoa yritetään peitellä esiintymällä ulospäin vahvempana kuin onkaan. Sanonta, että oman heikkouden paljastaminen on kaikkein suurinta rohkeutta, on totisinta totta.

Varsinkin jos kiusaaminen on ollut rajua, uhri voi aikuisena tarvita terapiaa asiaa käsittelemiseksi. Terapiaan kannattaa ehdottomasti hakeutua, koska siitä voi olla merkittävää apua ihmisen itsetunnon jälleenrakentumiselle. Tärkeintä on ymmärtää, että kiusaamisen uhriksi joutumista ei koskaan tarvitse hävetä. Se ei kerro mitään siitä, minkälainen ihminen kiusattu on. Ainoat ihmiset, joiden on syytä olla häpeissään, ovat kiusaajat.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *