Onko hiusten värjääminen raskauden aikana turvallista?

Kuva: Pexels/Amina Filkins

Hiusten värjääminen on hyvin yleistä, mutta värin ylläpitäminen tai muuttaminen raskauden aikana voi mietityttää tulevia äitejä. Koska hiusvärit sisältävät erilaisia kemikaaleja, onko niitä turvallista käyttää odotusaikana?

Kosmetiikkatuotteiden turvallisuutta ei tarvitse tutkia yhtä tarkasti kuin lääkkeiden. Koska hiusvärit kuuluvat kosmetiikan alle, ei niiden turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana ole juurikaan tietoa.

Mahdollisia vauvaan kohdistuvia haittavaikutuksia ajatellen hiusväriä pitäisi olla ensin odottavan äidin verenkierrossa. Verenkierron kautta aine voisi vaikuttaa sikiön kehitykseen tai erittyä rintamaitoon.

Mahdollinen väriaineen imeytyminen tapahtuu päänahan kautta. Ihotauteihin ja allergologiaan erikoistuva lääkäri Martta Jokinen kertoi Kotiliedelle, että hiusväreistä imeytyy päänahan kautta verenkiertoon niin vähän, ettei siitä tarvitse huolestua.

On kuitenkin muutama tekijä, jotka voivat edistää hiusvärin imeytymistä:

  • ihon kunto: esimerkiksi rikkinäisen ihon läpi aineita voi imeytyä enemmän
  • kuinka isolle alueelle väriä on laitettu: mitä suurempi alue, sitä enemmän ainetta imeytyy
  • vaikutusaika: mitä kauemmin värin annetaan vaikuttaa, sitä enemmän sitä imeytyy
  • kuinka usein hiuksia värjätään: mitä useammin värjäyskertoja on, sitä suuremmalle määrälle hiusväriä altistuu

Virallisia suosituksia ei ole

Suomessa ei ole annettu virallisia kieltoja hiusten värjäämisestä raskauden aikana. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sivuilla kerrotaan, että hiusten värjäämistä kannattaisi lähtökohtaisesti välttää raskauden aikana. Tämä johtuu siitä, että värjäämisen hyöty on ainoastaan kosmeettinen ja hiusvärit sisältävät lukuisia eri kemikaaleja, joiden vaikutuksia raskauteen on tutkittu vain vähän.

Virallisia suosituksia ei ole annettu siitä, kuinka monta kertaa raskauden aikana voi värjätä hiukset. Suositeltavaa on kuitenkin välttää turhia kemikaalialtistuksia raskauden aikana.

Jos olet värjännyt hiuksesi raskauden aikana, ei hätää. HUSin mukaan sinun ei tarvitse huolestua eikä ryhtyä minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Myös aiemmin värjätyistä hiuksista ei ole syytä huoleen, sillä itse hiuksesta ei imeydy mitään verenkiertoon.

Jos olet värjännyt hiuksesi imetyksen aikana, ei tästä aiheudu syytä pitää taukoa imetyksestä. HUS kuitenkin suosittelee välttämään toistuvaa hiusten värjäämistä imetyksen aikana.

Raidoitus turvallisempaa

Jos odottava äiti haluaa kuitenkin värjätä hiuksensa, kannattaa suosia hiusten raidoitusta koko pään värjäämisen sijaan. Kun hiukset raidoitetaan, ei väri yleensä ole suorassa kosketuksessa päänahkaan eikä sitä näin ollen pääse imeytymään verenkiertoon.

Raskauden aikaisessa hiusten värjäämisessä on syytä huomioida, että raskaus voi vaikuttaa hiusten tavalliseen tilaan. Hiukset voivat reagoida väriin eri tavalla kuin aiemmin tai imeä väriä enemmän tai vähemmän kuin yleensä.

Lisäksi on tärkeä muistaa, että hiusvärit voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan hiusvärit voivat aiheuttaa viivästynyttä kosketusihottumaa. Allerginen reaktio ei siis yleensä tule heti värjäyksen yhteydessä, vaan vasta viiveellä. Reaktio voi ilmaantua, vaikka ennen olisi värjännyt hiuksensa ongelmitta.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.