Ruokavirasto varoittaa: Näissä hyytelökarkeissa on tukehtumisvaara – hävitä, älä syö!

Kuva: Ruokavirasto

Jos olet ostanut hyytelömakeisia, on nyt tärkeä tarkistaa niiden tuoteseloste. Jos tuotteessa on käytetty tiettyjä lisäaineita, on tuote hävitettävä.

Ruokavirasto on varoittanut hyytelömakeisista, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Viraston saamien tietojen mukaan Suomeen on tuotu hyytelömakeisia, joissa käytetyt lisäaineet voivat aikaansaada makeisen turpoamisen ruoansulatuskanavassa. Yhdessä makeisen koon ja muodon kanssa tästä syntyy tukehtumisvaara.

Ongelmallisia lisäaineita ovat seuraavat: E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418, E 425 ja E 440.

”Lisäaineita ei saa käyttää minipikareihin pakatuissa hyytelömakeisissa, jotka ovat koostumukseltaan kiinteitä, puolijäykkiin minipikareihin tai minikapseleihin pakattuja hyytelömakeisia ja jotka on tarkoitettu kerralla syötäväksi puristamalla minipikaria tai minikapselia makeisen lennättämiseksi suuhun”, Ruokavirasto kertoo tiedotteessa.

Nyt markkinoilla todetut haitalliset hyytelömakeiset eivät ole pikarin mallisia, mutta muodostavat yhtä lailla tukehtumisvaaran käytetyn lisäaineen ja tuotteen muodon yhteisvaikutuksesta. Tukehtumisvaaran vuoksi makeiset tulee hävittää.

Ruokaviraston mukaan tuotteita on ollut myynnissä laajalla alueella Suomessa etenkin aasialaisia elintarkkeita myyvissä liikkeissä. Paikalliset viranomaiset ovat varmistaneet, ettei kyseisiä tuotteita ole enää myynnissä viranomaisten tietämissä myyntipaikoissa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tukehtumisvaaran aiheuttavia hyytelömakeisia on tuotu Suomeen. Ruokavirasto on varoittanut samankaltaisista makeisista kesällä 2020 sekä kesäkuussa että elokuussa.

Kuva: Ruokavirasto

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.