Yhden vanhemman perheessä kasvaa onnellisia lapsia

Yhden vanhemman perheessä kasvaa onnellisia lapsia
Kuva: Jessica Rockowitz

Yhden vanhemman perheessä kasvaneet lapset voivat olla yhtä onnellisia kuin kahden vanhemman perheessä kasvaneet. Lapsen onnellisuus koostuu aivan muista asioita, kuin vanhempien lukumäärästä perheessä.

Niin sanotussa perinteisessä perhemallissa on kaksi vanhempaa ja muutama lapsi, kenties koira, auto ja omakotitalo. Yhden vanhemman perheitä on perinteisesti katsottu hiukan säälien. Nykyaikana ei enää voida tehdä tällaisia yleistyksiä. Perheitä on nykyään paljon erilaisia, ettei enää voi osoittaa yhtä tiettyä “muottia”, johon suurin osa perheistä sopii.

Silti yhä yhden vanhemman perhettä pidetään helposti “normaalista poikkeavana” ja ehkä jopa ei-ideaalisena lapsen kannalta. Tällainen asennoituminen on valitettavaa, sillä monesti yhden vanhemman perhe saattaa olla lapsen kannalta paras mahdollinen ratkaisu. Näin on esimerkiksi silloin, jos vanhempien keskinäinen suhde ei yksinkertaisesti toimi ja koti on hyvin riitaisa. Negatiivinen ilmapiiri kodissa on lapsille hyvin haitallista.

Haasteet ovat erilaisia, kun perheessä on vain yksi vanhempi

Yhden vanhemman perheessä voi olla erilaisia haasteita kuin kahden vanhemman perheessä. Jos vanhempi sairastuu, arjen pyörittäminen on vaikeampaa kun ei ole ketään jakamassa vastuuta. Lyhytkestoinen flunssakin voi hankaloittaa yhden vanhemman perheen elämää. Tukiverkostot ovatkin kullan arvoisia tällaisille perheille.

Haasteellisuus voi tulla ilmi myös silloin, jos vanhempi joutuu työttömäksi. Kahden vanhemman perheessä toisen työttömyys ei saa aikaan niin suurta lovea budjettiin. Yhden vanhemman perheessä vanhemman työttömyys saattaa pahimmillaan syöstä perheen talouden pahaan syöksykierteeseen. Tämänkaltaisista asioista huolehtiminen voi tuoda lisästressiä vanhemmalle.

Lapselle tärkeintä on, että vanhempi rakastaa häntä ja että tällä on hänelle aikaa

Lapsen onnellisuuden kannalta tärkeintä on vanhemman fyysinen ja henkinen läsnäolo. Kun lapsi kokee, että vanhempi välittää hänestä, se luo perusturvallisuuden tunteen joka on onnellisuuden perusta. Yksi rakastava vanhempi riittää mainiosti tunteen luomiseen. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, mutta ilmapiiri on huono ja riitoja paljon, on tämä lapselle paljon haitallisempi kasvuympäristö.

Toisinaan vanhemmat yrittävät sinnitellä ehkä liiankin pitkään toimimattomassa liitossa lasten takia. Ero on aina vaikeaa ja on ymmärrettävää että halutaan katsoa tilanne loppuun asti, ennen lopullisen päätöksen tekoa. Jos ja kun eropäätöksen tekee, kannattaa surun keskellä muistuttaa itseään, että lasten kannalta rauhan laskeutuminen maahan on paras ratkaisu.

On sääli, että jotkut ihmiset yhä suhtautuvat perinteisestä perhemallista poikkeaviin perheisiin epäilevästi. Toivottavasti tässä ajattelussa tapahtuu muutos tulevien vuosien aikana ja yhden vanhemman perheisiin opitaan asennoitumaan samoin kuin muihinkin perheisiin.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *