Avantouinti – Tehokas apukeino kehon ja mielen rentoutukseen

man in red shirt and black pants sitting on snow covered ground during daytime
Kuva: Mika Ruusunen

Jokainen, joka on joskus käynyt avantouinnilla tietää ihanan euforisen tunteen, joka uinnin jälkeen seuraa. Tämä on syy siihen, miksi jotkut ihmiset kerta toisensa jälkeen hakeutuvat avantoon. Avantouinti saa veren kiertämään ja lisää endorfiinien määrää kehossa. Siksi avantouinti lievittää tehokkaasti stressiä.

Varsinkin omakoti- ja rivitaloasujat tietävät, että lumen kolaamisen jälkeen on hyvä olo, vaikkei kolaaminen itsessään olisikaan lempipuuhaa. Kylmässä liikkuminen piristää verenkiertoa ja vaikuttaa samoin tavoin kuin avannossa käyminen. Jos ei ole kokeillut avantouintia, kannattaa käydä pulahtamassa veteen ja kokeilla, voisiko uinti auttaa rentouttamaan omaa kehoa ja mieltä.

Avantouinniilla on osoitettu olevan monia hyviä terveysvaikutuksia

Millaisia vaikutuksia avantouinnilla on kehoon? Se auttaa kiputiloihin ja edistää terveyttä nostamalla elimistön antioksidanttitasoa.

Kylmään pulahtamisella on havaittu olevan ainakin seuraavanlaisia vaikutuksia:

  • Mielihyvän syntyminen, kun aivolisäkkeestä vapautuu betaendorfiinia
  • Unen saanti parantuu, kun verisuonista vapautuu serotoniinia
  • Vastustuskyvyn tehostuminen, koska tehon immuunipuolustusjärjestelmän toiminta aktivoituu
  • Stressin sietokyky parantuu ja lihasten palautuminen tehostuu
  • Rasvanpoltto kehossa tehostuu
  • Reuman ja astman oireet lievittävät, kun aivolisäkkeestä vapautuu ACTH-hormonia
  • Lihasten ja nivelten tulehdustila helpottaa, kun paikallisverenkierto vilkastuu
  • Aineenvaihdunta vilkastuu ja verenkierto vahvistuu
  • Perusverenpaine usein laskee, jos avantouintia harrastaa säännöllisesti yli kolmen kuukauden ajan

Näiden positiivisten vaikutusten lisäksi avantouintia harrastavat kokevat uimisen parantavan heidän terveyttään kokonaisvaltaisesti. Moni kokee erityisesti stressin ja flunssien vähentyneen. Kylmässä uiminen auttaa monen mielestä myös monenlaisiin särkyihin ja parantaa unen laatua.

On yksilöllistä, miten ihminen kokee avantouinnin. Joillakin talviuinti saattaa pahentaa jonkun olemassa olevan sairauden oireita. Jos ihmisellä on sydän- ja verisuonisairauksia, hengityselinsairauksia tai muita kroonisia sairauksia, ei avantouinti välttämättä ole hyväksi. Tällaisista sairauksista kärsivien kannattaa ehdottomasti kysyä lääkärin mielipidettä ennen talviuintiharrastuksen aloittamista. Myös korkea ikä saattaa altistaa kylmän veden haittavaikutuksille.

Moni hektisessä arjessa elävä vanhempi on kokenut talviuniharrastuksen elintärkeänä henkireikänä stressaavan elämän keskellä. Jos elämä on minuuttiaikataulua ja lapset ovat pieniä, pinna saattaa välillä olla hyvinkin kireällä. Jos kiireinen työperiodi osuu lasten pahimman uhmaiän kanssa päällekkäin, saattaa henkinen jaksaminen olla tiukoilla. Talviuinnin positiiviset vaikutukset kehoon ja mieleen ovatkin suureksi avuksi vanhemman jaksamisessa.

Lähde ja lisätietoa: Suomen Latu

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.