Huomaatko helposti ympärilläsi olevat positiiviset asiat?

Huomaatko helposti ympärilläsi olevat positiiviset asiat?
Kuva: Callum Shaw

Kun kiireinen arki ahdistaa, kannattaa tietoisesti muistuttaa itseään asioista, joista voi olla kiitollinen. Tietoinen kiitollisuus elämän hyvistä asioista on mielentila, joka jokaisen on mahdollista oppia harjoittelemalla. Huomaatko sinä ympärilläsi olevat positiiviset asiat?

Jos omassa elämässä on haasteita, on ymmärrettävästi vaikea pitää mielessään kaikkea sitä hyvää ja positiivista, jota ympärillä on. Ihminen vertaa onnellisuuden tasoaan omaan aiempaan onnellisuuden tasoonsa ja jos tässä on tapahtunut laskua, se tuntuu ymmärrettävästi pahalta. Ei auta vaikka ajattelisi, jossakin päin maailmaa asioiden olevan vieläkin huonommin. Ihmisen on mahdollista oppia näkemään asioissa enemmän positiivisia puolia.

“Positiivisen asenteen” voi oppia siinä missä muutkin taidot

Positiivisen ajattelun eräs kulmakivi on sen tiedostaminen, että kaikista vaikeuksista huolimatta asiat on hyvin. Yönsä voi nukkua pelkäämättä, pään päällä on katto ja jääkaapissa ruokaa. Tällä hetkellä Euroopassa tai maailmassa yleisestikään nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Nykyisessä maailmantilanteessa moni suomalainen on aktivoitunut ajattelemaan enemmän sitä, kuinka arvokasta on asua itsenäisessä maassa, jossa ihmisen perustarpeet on turvattu. Suomessa on turvallista asua, lapset saavat ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuolto on kaikkien saatavilla. Monissa maissa ei ole tietoakaan edes alkeellisesta sosiaaliturvasta, joka Suomessa on sekin hyvällä tolalla verrattuna muuhun maailmaan. Näistä asioista on syytä olla kiitollinen.

Jos tämän asian ottaa tausta-ajatukseksi arkielämässä, voi käydä niin, että lähes huomaamattaan ihminen alkaa ajatella päivittäin positiivisempaan sävyyn omasta elämästään. Tämä auttaa huomattavasti myös niinä hetkinä, jolloin ihminen tipahtaa emotionaalisen kuoppaan ja kokee ahdistuksen ja surun tunteita.

Jos on harjoitellut niin sanotusti “hyvän sään aikana” positiivista ajattelutapaa ja kiitollisuuden kokemista kaikista asioista, jotka ovat itsellä hyvin, silloin ajattelutapa ei ole täysin vieras myöskään sinä hetkenä, jolloin ihminen tipahtaa henkiseen kuiluun. Tällöin on helpompi muistuttaa itseään hyvistä asioista verrattuna siihen tilanteeseen, jossa ei ole koskaan kiinnittänyt näihin asioihin huomiota. Sillä hetkellä, kun mieli on maassa ei luonnollisestikaan voi harjoitella uusia taitoja. Tämän takia taitoa tuleekin harjoitella silloin, kun asiat ovat hyvin.

Tällaisesta tietoisesta kiitollisuuden mielentilasta voi harjoituksen kautta ehdollistaa itselleen normaalin tavan ajatella, jolloin arki muuttuu paljon miellyttävämmäksi. Kun puhutaan “optimistisista” ja “pessimistisistä” ihmisistä, kenties optimistien salaisuus on siinä, että he osaavat muistuttaa itseään päivittäin hyvistä asioista sen sijaan, että kiinnittävät huomion negatiivisiin asioihin.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *