Lapsi kommentoi toisen ulkonäköä julkisesti, kuinka toimia?

Lapsi kommentoi toisen ulkonäköä julkisesti, kuinka toimia?
Kuva: Paul Kansonkho

Lapsille ei välttämättä ole vielä kehittynyt sosiaalisia filttereitä ja he saattavat toisinaan päästää suustaan asioita, jotka saavat vanhempien posket hehkumaan punaisina. Kuinka toimia, kun lapsi kommentoi toisen ulkonäköä julkisesti?

Parents-sivustolla kerrotaan vanhemmasta, jonka 3-vuotias lapsi totesi kovaan ääneen, että heidän takanaan oleva nainen on hyvin paksu. Tietämättä kuinka toimia, äiti hermostuneena tökkäisi tyttärensä vatsaa todeten sen olevan paksu ja kertoi rakastavansa sitä. Tilanne tuli yllättäen, eikä äiti tiennyt kuinka vastata lapsensa esittämään kommenttiin.

Moni vanhempi varmasti löytää itsensä samanlaisesta tilanteesta. Jälkeenpäin miettii, kuinka olisi ollut fiksua toimia, mutta tilanne on ohi niin nopeasti ennen kuin siihen ehtii reagoida.

Vanhempi voi miettiä pitäisikö lasta torua. Tämä saattaa tuntua vaistomaiselta tavalta toimia, mutta se ei välttämättä aina ole paras tapa.

Näillä neuvoilla tilanteeseen voi varautua etukäteen:

Hyväksy ihmisten väliset erot, mutta ilmaise samalla, että erilaisuus on rikkautta

Jos lapsi kommentoi jonkun ulkonäköä, vanhempi voi todeta jokaisen olevan erilainen ja se on hienoa. Jos lapsi kommentoi vammautuneen ihmisen ulkonäköä, lapselle voi sanoa ettei ole kohteliasta puhua toisten ulkonäöstä. Kotona lapselle voi selittää tarkemmin, miksi näistä ei ole sopivaa puhua julkisesti. Näin lapsi oppii, mikä on kohteliasta puhetta ja mikä ei.

Rohkaise lasta keskittymään muihin ominaisuuksiin ulkonäön sijasta

On parasta opettaa lapselle pienestä pitäen, että ulkonäön kommentoinnin sijaan voi keskittyä muihin ominaisuuksiin. Kuten siihen, että ihminen on hauska tai taitava jossain asiassa. Nykymaailman ollessa niin ulkonäkökeskeinen, lapsen on hyvä oppia jo nuorena, ettei ulkonäkö ole tärkein asia ihmisessä.

Ole johdonmukainen ja pysy totuudessa

Kun pieni lapsi mainitsee jonkun ihmisen ylipainosta, tästä ei pitäisi suuttua, sillä lapsi on todennut ilmiselvän faktan. Sen sijaan voit kertoa lapselle ettei toisten painoa tule kommentoida, sillä se aiheuttaa toiselle pahan mielen. Pienemmätkin lapset ymmärtävät, mitä se tarkoittaa.

Paras tapa opettaa lasta toimimaan muiden kanssa, on näyttää itse hyvää esimerkkiä. Vanhemman kannattaa puhua ympärillään oleville ihmisille ystävällisesti ja kunnioittavasti. Näin lapsi oppii vanhempaa tarkkailemalla oikean tavan toimia.

Vanhemman tulee muistaa, että lapsen kommentit kumpuavat pohjimmiltaan uteliaisuudesta. Uteliaisuutta ei tulisi moittia, vaan sitä voi käyttää motivaattorina, jonka avulla vanhempi voi opettaa lapselleen tärkeitä asioita elämästä.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *