Tutkimus: Vanhemmuus vaikuttaa positiivisesti elämään

Tutkimus: Vanhemmuus vaikuttaa positiivisesti elämään
Kuva: Natalia_Sol / Pixabay

Vanhemmuus opettaa paljon elämästä. Jälkikäteen voi tuntua, ettei tiennyt ennen lapsia paljoakaan elämästä, vaikka elämänkokemusta oli kertynyt. Vanhemmuus on silmiä avaavaa ja mullistaa elämän kertaheitolla. THL:n tutkimus osoittaa, että vanhemmuudella on positiivisia vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin.

Vanhemmuutta saatetaan kuvailla pelkkänä 24/7 työntekona. Tämä voi joidenkin kohdalla olla totta ja monen tekijän lopputulema. Siihen, kuinka työläänä vanhemmuus koetaan vaikuttavat monenlaiset asiat: oma elämäntilanne ja jaksaminen, tukiverkot sekä lapsen luonne. Erityslasten kohdalla vanhemmuus voi olla myös raskasta.

Kenenkään ei kannattaisi etukäteen liikaa pelätä vanhemmaksi tuloa. Etukäteen ei voi tietää, millainen omasta vanhemmuuden taipaleesta tulee. Suurin osa vanhemmista ajattelee vanhemmuuden olevan elämää rikastuttavaa ja kaivattua sisältöä tuovaa.

Olipa oman perheen tilanne millainen tahansa, kannattaa pyrkiä huomaamaan ilon hetkiä arjen keskeltä. Usein pienikin valon tai toivon pilkahdus auttaa jaksamaan meneillään olevan rankan hetken läpi. Monesti voimaa saa myös omasta lapsesta ja hänen osoittamastaan rakkaudesta.

Vanhemmuus tuo mukanaan paljon positiivista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vanhemmuudella on todettu olevan yhteyksiä moneen hyvään asiaan ihmisen elämässä.

Nämä kolme positiivista asiaa nousivat esiin tutkimustuloksissa:

  • Parempi mielen hyvinvointi
  • Merkityksellisyyden kokeminen etenkin keski-ikäisillä
  • Parempi itsetunto etenkin keski-ikäisillä miehillä

Tutkimustulokset antoivat viitteitä, että nuorten miesten huono itsetunto vaikuttaa osaltaan siihen, että he tulevat epätodennäköisemmin vanhemmiksi. Sen sijaan hyvän itsetunnon omaavat miehet saavat todennäköisemmin jälkikasvua. Nuorten naisten kokeman masennuksen havaittiin olevan yhteydessä siihen, että heistä tulee vanhempia yleensä jo nuorella iällä.

Oletko sinä huomannut vanhemmuuden positiivisia vaikutuksia elämässäsi?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *