Miksi vanhempi ostaa lapselleen alkoholia?

photography of person holding glass bottles during sunset
Kuva: Wil Stewart

Miksi jotkut vanhemmat kehuskelevat ostavansa alaikäisille lapsilleen alkoholia? Tarkoitus voi olla hyvä, mutta tällaisella toiminnalla ei ole sellaista vaikutusta, kun vanhemmat toivovat.

Toisinaan kuulee vanhempien kehuskelevan, ettei heidän lapsensa tarvitse juoda salaa alkoholia kavereiden kanssa puistossa, koska he antavat lapsensa kokeilla alkoholia kotona. Samalla vanhemmat saattavat kehua, kuinka hyvät ja luottamukselliset välit heillä lapsensa kanssa on, kun lapsi voi tällaisenkin taidon harjoitella vanhempien kanssa.

Alkoholin ostaminen alaikäiselle on rikos

Vanhemmat jotka ostavat lapselleen alkoholia tai tarjoavat tälle alkoholia, eivät tule ajatelleeksi toimivansa vastoin lakia. Alkoholin hankkiminen alaikäiselle on Suomessa rikos, jolle on selkeä syy.

Alkoholi vaikuttaa haitallisemmin kasvavaan lapseen kuin aikuiseen

Monet ovat tietoisia alkoholin haittavaikutuksista. Vanhempi voi ajatella, että koska hän pystyy elämään haittavaikutusten kanssa, lapsikin pystyy. Vanhempi on kuitenkin väärässä ajatellessaan, että alkoholin haittavaikutukset olisivat aikuisella ja kasvavalla lapsella samanlaisia.

Lapsen keho ja kehittyvät aivot ovat hauraat ja haavoittuvaiset alkoholin vaikutukselle verrattuna aikuisen kehoon. Vanhempi joka tarjoaa lapselleen alkoholia kotona ja sallii tämän humaltua, käytännössä ojentaa lapselleen myrkyllistä ainetta, jolla on haitallisia vaikutuksia hänen kehitykseensä. Vanhempi ei varmastikaan tarkoita pahaa, hän ei luultavasti yksinkertaisesti vain ymmärrä, mitä tekee.

Nuoren alkoholinkäyttö harvoin jää siihen ainoaan kertaan kotona

Vanhempi voi ajatella, ettei pieni määrä alkoholia voi vahingoittaa. Harva nuori kuitenkaan lopettaa alkoholin käyttöä yhteen kokeiluun. Joskus saattaa käydä niin, että lapsi kokeilee alkoholia kerran vanhempien kanssa eikä sen jälkeen enää ole kiinnostunut siitä. Useammin kuitenkin käy niin, että lapsen kiinnostus alkoholia kohtaan lisääntyy ja hän tulee käyttämään sitä myös kodin ulkopuolella.

Vaikka vanhemmat toivoisivat lapsen käyttävän alkoholia vain kotona, realiteetti on ettei vanhemmat voi valvoa lasta tämän viettäessä aikaa kodin ulkopuolella jossa alkoholin käyttöä tapahtuu. Kun alkoholi on esitelty nuorelle jo kotona, hänen kynnyksensä käyttää sitä kodin ulkopuolella voi itseasiassa madaltua.

Mitä mieltä sinä olet siitä, että vanhemmat tarjoavat lapsilleen alkoholia kotona?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.