Teija halusi auttaa perheitä nukkumaan -saikin somessa viharyöpyn

Teija halusi auttaa perheitä nukkumaan -saikin somessa viharyöpyn

Teija Kautto kertoo olleensa hieman kauhuissaan esikoista odottaessaan ja ajatteli, että kuinka vauvan kanssa pystyy enää nukkumaan. Kaikki ystävät kertoivat siitä, kuinka vauvan tulon jälkeen ei kukaan enää nuku. Kouluttauduttuaan uniohjaajaksi hän halusi auttaa perheitä nukkumaan, mutta yllätyksekseen saikin ilkeitä kommentteja ja vihaa niskaansa.

“Minulle on aina ollut uni tärkeää, ja olen tarvinnut paljon unta. Tuleva väsymys kauhistutti valmiiksi.”

Teija sai esikoisensa Onnin vuonna 2019. Vauva nukkui vastasyntyneeksi hyvin tyypillisiä pätkiä. Illat olivat aluksi itkuisia ja Onni nukahti yöunille vasta myöhään.


“Meillä oli selvästi myös yön ja päivän sekaannusta, mikä ei ole lainkaan tavatonta vastasyntyneillä. Emme kuitenkaan itse sitä tajunneet, emmekä osanneet asialle mitään tehdä. Kaikkihan sanoivat, että vauva nukkuu kyllä silloin, kun sitä nukuttaa. Nyt hieman naurattaa, kuinka moni allekirjoittaa tämän?”

Kuvassa Teija ja esikoinen Onni

Uniohjaus vauvalle

“Kaikki muuttui vastasyntyneen uniohjauksesta, jonka otimme, kun Onni oli kuusiviikkoinen. Kapalointi, väsymysmerkit ja hyssyttely&taputus – tiivistetysti. Kaikki muuttui. Emme pitäneet Onnille mitään unikoulua, mutta nukuimme täydet yöt (poislukien syötöt) noin 4,5kk iästä eteenpäin. Hävettää melkein myöntää, mutta minua ei väsyttänyt Onni vauvavuonna ensimmäisten viikkojen jälkeen enää ”koskaan”.”

Teija kertoo tämän olleen heille valtavan suuri muutos vieläpä suhteellisen pienellä vaivalla, joten kiinnostus unien pariin heräsi. Teija neuvoikin muutamaa ystäväänsä samoilla ohjeilla: hyssytystä, taputtelua, vauvan hereilläoloajat, väsymysmerkit… Ja huomasi sen toimivan myös muilla. Ensiksi hän otti toiseen yritykseen yhteyttä työpaikan merkeissä, mutta ystävän rohkaisemana päätyikin perustamaan oman yrityksen, Uneksijan.

Uniohjaajaksi opiskelu

Tammikuussa 2020 Teija aloitti opinnot uniohjaajaksi. Opinnot veivät täysin mennessään ja harjoitusohjauksissa perheitä auttaessaan Teija tiesi, että tämä on tehty juuri häntä varten.

“Seuraajia alkoi tulla kivasti Instagramiin sekä Facebookiin ja kalenteri oli TÄYNNÄ heti kun valmistuin toukokuussa 2020. Myönnetään, että siinä aluksi tuli tehtyä hieman liikaa töitä.”

Kesällä 2020 Teija aloitti opiskelemaan vauvahierontaa sekä imetysohjausta, sillä töitä tehdessään hän oli huomannut, kuinka kokonaisvaltaista uni todella on. Hän halusi taata sen, että pystyisi auttamaan perheitä vieläkin paremmin ja kokonaisvaltaisemmin.

”Kuvavastaus erälle asiakkaalle, kun heillä vihdoin alettiin nukkumaan. Olin niin iloinen!”

“Kesällä/syksyllä 2020 huomasin, että todella moni muukin suomalainen nainen oli huomannut uniohjaajan työn olevan kiintoisa ja kannattavakin työ. Joten siinä suht pian minun jälkeeni valmistui monta uutta uniohjaajaa ja yrityksiä nousi kuin sieniä sateella. Kyllä se stressasi. Myönnetään. “

“Vauvojen ja perheiden kiusaaja!”

“Keväällä 2021 huomasin toisen toisenlaisen, täysin vauvantahtisen ”unisuuntauksen” tulevan someen. Muutamia juttuja luin, mutta se ei kuulostanut omalta jutulta, enkä sen kummemmin alkanut seurata sitä. Kuitenkin tämä ”suuntaus” on todella ilkeästikin minua somessa haukkunut. Tuolloin kesällä 2021 oli hetkiä kun mietin, jaksanko tehdä tätä työtä, jossa joku haukkuu minut joka päivä.”

Teija oli parhaillaan raskaana ja sai kuulla olevansa “vauvojen ja perheiden riistäjä ja kiusaaja”. Sosiaalisen median kommentit olivat järkyttäviä. Niissä kerrottiin Teijan “rahastavan pahassa paikassa olevia perheitä, tuhoavan äitien ja vauvojen väliset kiintymyssuhteet”.

“Muistan erään kerran mökillä alkuraskaudesta kun taas törmäsin postaukseen, jossa minua haukuttiin. Ei aikaakaan, kun alkoi tuhruttaa verta silloin illalla. Syke oli ollut koko päivän varmaan 200. Oli taas tuntunut niin hirveältä, tyhmältä, turhalta ja kamalalta se mollaaminen. Lopultahan asia menikin niin, että sain osakeskenmenon. Olin aluksi odottanut kolmosia. Kukaanhan ei koskaan saa tietää, johtuiko se mahdollisesti stressistä, jonka somekiusaaminen minulle aiheutti….”

Teija ei pysty ymmärtämään, mistä kiusaaminen ja viha kumpuaa. Hän on monesti saanut haukkuja siitä, ettei kaikilla ole varaa hänen palveluihinsa.


“Eihän kaikilla ole varaa yksityisiin lääkäreihin, tai esimerkiksi kampaajiinkaan”.

Kuvassa Teijan poika Urho

“Jos perheessä toisen tai molempien vanhemman mielenterveys alkaa horjua, on aika tehdä uniin muutoksia. Muutoksia saa kuitenkin ehdottomasti haluta tehdä jo ennen sitä! Tilanteen ei tarvitse olla huono, että haluaa nukkua ja jaksaa paremmin.”

Teija haluaa auttaa aina kokonaisvaltaisesti koko perhettä. Häneltä saa apua niin isät, äidit, vauvat kuin taaperotkin.

“Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos perheessä jommankumman tai molempien vanhempien mielenterveys alkaa pettää väsymyksen vuoksi, on aivan varmasti KOKO perheen kannalta parempi, että unikoulu pidetään (jos unet ovat siitä kiinni).”

Kaksoset perheeseen -uniohjaajan opit tosikäyttöön!

Alkuvuodesta 2022 Teija sai kauan odotetut kaksoset. Vauvavuosi oli rankempi kuin esikoisen, mutta siitä selvittiin apua pyytämällä. Moni kauhistelee etukäteen monikkoperheen arkea, sekä juuri niitä unia. Vauvojen heräily pääsi silti yllättämään, koska he eivät heränneet samaan aikaan.

“Varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana oli rankkaa, kun olet kuunnellut kitinää ja lohdutellut 90 minuuttia toista ja saat nukahtamaan, viiden minuutin päästä heräsi toinen ja sama 90 minuuttinen alkoi. Huh, se oli rajua.”

Teija kertoo selkeän päivärytmin, kaksosten kapaloinnin sekä kohinan olleen pelastus. Tärkeänä arjen jaksamisen tukena oli Teijan puoliso sekä Teijan äiti, jotka välillä hoisivat kaksosten yöt ja Teija sai itse nukkua kokonaisen yön.

“Summasummarun: esikoisemme oli ns ”unicorn baby” joka nukkui täydellisesti. Niitä on aika harvassa. Sanoisin, että meidän kaksoset ovat olleet hyvin ”tavallisia nukkujia”. Oli ”hauska” myös kokea tuo voimakastahtoisen lapsen selvä uniassosiaatio : minä en tuttia itse laita. Ja myös se, kuinka nopeasti se kuitenkin muuttui. Aivan kuten olen aina asiakkaille sanonut – nyt vain sain todeta sen itse. Ja ehkä on ihan hyvä, että tämä uniohjaaja on lopulta itsekin pitänyt yhden unikoulun.”

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *