Keskitytkö liikaa ulkonäköön ja unohdat samalla elää?

grayscale photo of woman
Kuva: Mohammad Metri

Tietävätkö voimakkaasti ulkonäkökeskeiset ihmiset, mitä he menettävät omistaessaan suuren osan elämästään kauneuden ja nuoruuden tavoittelulle? Jos vanhempi signaloi käytöksellään ulkonäön olevan elämän tärkein asia, lapsi omaksuu samanlaisen ajattelutavan, mikä saattaa aiheuttaa hänelle aikuisena ahdistusta.

Jokainen meistä vanhenee. Ajan kulumista ei voi pysäyttää. Kun katsoo ympäröivää maailmaa, huomaa että joillekin ihmisille elämän tärkein asia on yrittää taistella ikääntymistä vastaan. Tällaiset ihmiset vain kaivavat kuoppaa itselleen, sillä tätä taistelua he eivät voi voittaa. Onnellisuuden avaimet löytyvät aivan muualta kuin botox-ruiskeista tai muusta nuorekkuuteen tähtäävästä toimenpiteestä.

Kaupungilla kävellessä näkee selvästi ikääntyneitä ihmisiä, jotka ulkonäöllään tavoittelevat nuorempaa olemusta. Meikki on hyvin vahva ja vaatteet sellaiset, jotka normaalisti nähdään montakymmentä vuotta nuorempien päällä. Jokainen saa pukeutua niin kuin haluaa ja voi olla, että ihminen aidosti nauttii tämäntyyppisistä vaatteista ja meikkaamisesta. Hän uskaltaa olla oma itsensä välittämättä muiden mielipiteistä, mikä on toki hienoa.

Ihmisestä voi tuntua, että hänen arvonsa on sidoksissa ulkonäköön

Toiminnan taustalla on kuitenkin halu vaikuttaa ulospäin mahdollisimman nuorelta. Ei niinkään itsensä, vaan muiden takia. Ihminen saattaa kokea arvonsa laskevan, jos hän ei näytä yhtä hehkeältä kuin parikymmentä vuotta aiemmin.

Eräs syy pyrkiä näyttämään mahdollisimman nuorelta on myös ikärasismi. Moni kokee, että työpaikkaa hakiessa vanhempaan hakijaan suhtaudutaan epäillen ja työpaikat saattavat sen takia mennä sivu suun. Nuorekas olemus saattaa avata työpaikkojen ovia tehokkaammin, kuin väsynyt ikäistään vanhemmalta näyttävä olemus.

Lapsi ottaa mallia vanhemmasta

Jos vanhempi käyttää paljon energiaa ja rahaa pyrkiessään näyttämään nuoremmalta kuin onkaan, hänen lapsensa saattaa sivusta seuratessaan alkaa ajattelemaan samoin. Lapsi näkee vanhemman huolen kasvoihin ilmaantuneista rypyistä joita hän pyrkii peittämään meikillä. Vanhempi saattaa puoliääneen päivitellä peilin edessä, kuinka “vanhalta ja väsyneeltä” hän tänään näyttääkään. Lapsi kiinnittää kaikkeen tähän huomiota ja se vaikuttaa hänen oman maailmankuvansa rakentumiseen.

On ymmärrettävää, että moni nainen ahdistuu iän myötä muuttuvasta ulkonäöstä. Yhteiskunta on nykyään muuttunut hyvin ulkonäkökeskeiseksi, mikä aiheuttaa voimakkaita paineita. Jos onnistuu irtautumaan tällaisesta ajattelusta ja ymmärtää, ettei onni ja ihmisen arvo liity siihen, mitä peilistä näkyy, myös ihmisen onnellisuustaso nousee merkittävästi.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.