Mitä tarkoittaa sumutus ihmissuhteissa?

Kuva: Pexels/ Vera Arsic

Gaslighting eli sumutus tarkoittaa psykologista manipulointia ja aivopesua, jolloin uhri alkaa epäilemään itseään. Uhri menettää lopulta oman identiteettinsä lisäksi myös itsetuntonsa. Manipulointi voi alkaa pienillä valheilla ja totuuden vääristelyllä.

”Manipulaation uhrille annetaan väärää tietoa ja uskotellaan, että hän on hullu, eikä voi luottaa omiin havaintoihinsa ja muistoihinsa,” kertoo Terveystalon pääkaupunkiseudun johtava psykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen.

Sumutus on henkistä väkivaltaa, joka tekee uhrista erittäin haavoittuvaisen. Sitä voi esiintyä niin parisuhteissa, ystävyyssuhteissa kuin työelämässäkin. Se voi olla emotionaalista, verbaalista tai fyysistä.

Lievemmissä muodoissa sumuttaminen luo hienovaraisen, mutta epätasa-arvoisen dynamiikan suhteeseen. Pahimmillaan se on vakava henkisen pahoinpitelyn muoto.

Merkkejä siitä, että sinua manipuloidaan:

1. Jatkuva muistuttelu puutteistasi

Tuntuuko sinusta, että sinussa tai tekemisissäsi on aina jotain vikaa, etkä ole ikinä tarpeeksi hyvä? Puutteistasi muistutteleminen on yksi selkeimmistä merkeistä, mistä manipuloinnin tunnistaa.

2. Tunnet olosi jatkuvasti epävarmaksi

Sumutus-suhteessa tunnet jatkuvaa epävarmuutta ja ahdistusta itsestäsi. Saatat jopa kyseenalaistaa oman arvosi.

3. Et voi ilmaista itseäsi vapaasti

Sinusta voi tuntua kuin kävelisit lasinsiruilla, etkä voi ilmaista itseäsi vapaasti. Mikään, mitä sanot tai teet ei ole oikein. Tunnet olosi onnellisemmaksi ja vapaammaksi, kun olet poissa manipuloijan vaikutuksen alaisuudesta.

4. Manipuloija ei myönnä virheitään

Manipuloija harvoin puhuu omista puutteistaan. Mikäli häneen kohdistuu kritiikkiä, hän käyttää nopeasti syyllistämistä, tekosyitä tai uhriutumista peittääkseen puutteellisuuksiaan. Hän kääntää huomion pois itsestään.

5. Alat arvostella itseäsi

Manipuloijan jatkuvan pilkan takia voit alkaa kyseenalaistamaan itseäsi ja ihmetellä ovatko jotkin syytökset ja kommentit totta. Pyytelet usein anteeksi toiselta tekoja, joita et edes tiedä tehneesi.

6. Piilottelet ja annat anteeksi manipuloijan teot

Tyypillisessä esimerkissä uhri on voimaton ja häpeää itseään. Hän peittää henkisen pahoinpitelyn esittämällä, että asiat ovat hyvin.

7. Tunnet olevasi jumissa ja yksin

Manipuloijan uhrit tuntevat olevansa jumissa ja/tai yksin. Jotkut eristäytyvät manipuloijan painostuksesta. Toiset pelkäävät vaikeuksiensa paljastumista tai odottavat asioiden muuttuvan parempaan suuntaan.

Onko sumutus sinulle ennestään tuttu asia? Oletko kohdannut sitä ihmissuhteissasi?

Lähteet: Anna, Ilta-sanomat, ja Psychology today

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.