Myötätuntoraskaus voi oireilla monin tavoin

Myötätuntoraskaus voi oireilla monin tavoin
Kuva: Mylene2401 / Pixabay

Kun perhe saa tiedon raskaudesta, alkaa toisinaan molempien vanhempien vatsan kumpu kasvamaan. Tämä saattaa aiheuttaa ihmetystä, huvitusta ja jopa pelkoa. Miksi puolisonkin maha kasvaa, kun perheeseen odotetaan vauvaa? Myötätuntoraskaus voi aiheuttaa monenlaisia oireita.

Välillä näkee pariskuntia, joiden vatsat näyttävät raskausmahalta. Näky voi olla niin erikoinen, että automaattisesti tulee vilkaistua pariin otteeseen. Oliko se vain kuvitelmaa vai täyttä totta?

Moni pariskunta huomaa puolison vatsan kasvavan samaa tahtia kuin vauvaa odottavan. Leikillisesti he saattavat vitsailla asialla ja mitata molempien vatsojen ympärysmittoja. Toisinaan asia säikäyttää ja mieleen hiipii ajatus, että onko jokin pahasti vialla. Vai onko syynä se, että herkut maistuvat entistä enemmän tai töiden jälkeen on tapana rentoutua mallasjuomaa nautiskellen? Onneksi ei-odottajan vatsan kasvu yleensä jossain vaiheessa loppuu eikä synnytyslaitoksella kätilön ole tarpeen varmistaa, että kumpi laitetaan kiinni piuhoihin.

Esimerkiksi näistä syistä puolison vatsa voi näyttää isolta

 • Myötätuntoraskaus (couvade-ilmiö) → voi aiheuttaa jopa fyysisiä muutoksia kehossa
 • Liikunnan vähäisyys
 • Epäterveellinen ravinto tai liian suuret annoskoot
 • Sisäelinten ympärille kertynyt viskeraalinen rasva → voi johtua monesta eri sairaudesta

Mikä on myötätuntoraskaus?

Myötätuntoraskaudella eli couvade-ilmiöllä tarkoitetaan raskausoireita ilman todellista raskautta. Puoliso voi elää mukana vauvan odotuksessa niin voimakkaasti, että hänelle voi tulla monenlaisia oireita. Hormonipitoisuuden muutokset voivat osaltaan vaikuttaa asiaan.

Ilmiö tunnetaan ympäri maailman, mutta kulttuurisidonnaisuudesta johtuen sen yleisyys vaihtelee maittain. Maapallon tietyissä osissa miehiset miehet jättävät tällaiset oireet omaan arvoonsa eivätkä niistä valita, kuten Jari Sinkkonen on kirjoittanut kirjassaan.

Myötätuntoraskaus voi aiheuttaa monenlaisia oireita:

 • Painonnousu
 • Stressi
 • Unettomuus
 • Mielialan vaihtelut
 • Ahdistus
 • Aamupahoinvointi
 • Vatsakipu ja turvotus
 • Selkäkipu
 • Synnytystä edeltävä masennus
 • Rinnoista voi valua pieniä määriä maitoa

Lähteet: Daily Mail, The Conversation, Savon Sanomat

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *