Heräätkö aina väsyneenä? Nämä 3 tapaa helpottavat aamujasi

Kuva: Pexels/Miriam Alonso

Jokaisella on joskus aamuja, jolloin sängystä nouseminen tuntuu vaikealta ja tekisi mieli jatkaa unia. Tämä on täysin normaalia ja yleensä siihen löytyy selitys omasta arjesta. Jos väsymys on jatkuvaa, on silloin tilanteeseen syytä puuttua.

Jos heräät joka aamu väsyneenä, voi omissa nukkumistavoissasi olla korjattavaa. Uniasiantuntija James Wilson on nostanut The Sunin haastattelussa esiin kolme tapaa, jotka auttavat heräämään virkeämpänä. Lisäksi hän paljasti, milloin väsymyksestä on syytä huolestua ja mitä muita syitä ainaiselle väsymykselle voi olla.

Hyödynnä luonnonvaloa

Wilson suosittelee heräämään luonnonvalon avulla, jotta päivä lähtee hyvin käyntiin. Kun aurinko alkaa nousta, reagoivat aivot lisääntyvään valon määrään vapauttamalla hormoneja, jotka saavat olon virkeäksi. Kannattaa siis huolehtia, että luonnonvaloa pääsee aamuisin makuuhuoneeseen. Jos se ei onnistu, Wilson suosittelee hankkimaan herätyskellon, joka lisää valon määrää hiljalleen tai käyttämään kirkasvalolamppua.

Tee itsellesi heräämisrutiini

Mieti hetki aamujasi: mitä teet heti herättyäsi? Monilla vastaus on, että tarttuu puhelimeen ja katsoo viestejä, sähköposteja tai sosiaalista mediaa. Tämä on pahinta mitä voit tehdä, koska se aktivoi aivosi liian nopeasti. Kun heräät aamulla, pitäisi aivojesi saada virkistyä asteittain ja käydä läpi oma heräämisprosessinsa. Jotta aivot saisivat käynnistyä vaiheittain, anna niille aikaa ja herää kaikessa rauhassa, unohda puhelin ja kehitä itsellesi sopiva heräämisrutiini. Voit esimerkiksi kuunnella radiota puolisen tuntia aamulla.

Mene nukkumaan levollisena

Väsyneenä heräämisen taustalla voi olla myös omat iltarutiinit kun kehosi ei ole ehtinyt rauhoittua yöunia varten. Jos teet iltaisin töitä ja menet heti niiden jälkeen nukkumaan, harrastat liikuntaa muutama tunti ennen nukkumaanmenoa tai syöt raskaan aterian todella myöhään illalla, on nukahtaminen vaikeampaa. Myös kofeiini voi vaikeuttaa nukahtamista, ja kofeiinia sisältävät juomat kannattaisikin unohtaa kuusi tuntia ennen unille menoa. Wilson suosittelee, että alat rauhoittua nukkumista varten noin tunti ennen nukkumaanmenoaikaasi ja menet peiton alle valmiiksi levollisena, jotta nukahdat helpommin. Kun iltarutiinisi ovat kohdallaan ja nukut hyvät yöunet, ei aamujen pitäisi olla niin vaikeita.

Unen laatu ei ole ainoa syy väsymykseen

Ihmiset ovat virkeimmillään kello 10-11 aikaan, joten jos olet väsynyt vielä tuolloin, voi väsymyksen taustalla on terveydellisiä syitä. Muun muassa raudan tai D-vitamiinin puute, stressi, ahdistus, työuupumus, huono ruokavalio ja liikunnan puute voivat näkyä väsymyksenä. Väsymyksen taustalla voi olla myös uniapnea. Jos väsymys ei taltu, käänny lääkärin puoleen!

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.