Rakkaudessa on 4 eri vaihetta – tällaisia ne ovat

Rakkaudessa on 4 eri vaihetta – tällaisia ne ovat
Kuva: Pexels/Văn Thắng

Parisuhde elää ja muuttuu ajan mittaan. Kun tapailu syvenee seurusteluksi ja vakiintuneeksi parisuhteeksi, käy pari samalla läpi erilaisia rakkauden vaiheita. Psykologi kertoo rakkaudessa olevan neljä erilaista vaihetta.

Avioliittoon, eroon, deittailuun ja parisuhteisiin erikoistunut kliininen psykologi Kristin Davin kertoo Your Tangolle rakkauden eri vaiheista. Jokaisessa vaiheessa on hyvien puolien lisäksi huonoja puolia, joista huolimatta ihmiset pyrkivät kestävään rakkauteen.

Millaisia eri vaiheet ovat ja mistä tunnistat, missä vaiheessa oma suhteesi on?

Alkuhuuma

Alkuhuuma voi kestää kahdesta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen. Tässä vaiheessa hormonit hyrräävät ja kumppanista nähdään vain hyvät puolet; mahdolliset huonot puolet kuitataan omalaatuisina piirteinä. Alkuhuuman aikana on helppo katsoa niin kumppania kuin koko maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi. Kumppani pyörii jatkuvasti mielessä ja hänen kanssaan haluaa viettää paljon aikaa – jopa niin paljon, että muut ihmissuhteet saattavat kärsiä.

Kasvuvaihe

Kun alkuhuuma loppuu, lähtevät vaaleanpunaiset lasit pois silmiltä. Kumppanin alkaa nähdä todellisessa valossa: yksilönä, jolla on omat kiinnostuksen kohteet ja tavat. Myös huonot puolet ja parin eroavaisuudet tulevat esiin. Tämä on vaikea vaihe pariskunnille ja monet eroavatkin sen aikana. Jos haluaa suhteen kestävän, on tärkeä hyväksyä ja arvostaa toista ja hänelle merkityksellisiä asioita. Tässä vaiheessa suhde vahvistuu, mutta samalla osapuolet luovat autonomiaa suhteeseen. Aito rakkaus on sitä, että osapuolet ovat yhdessä, omaa elämäänsä ja itselleen tärkeitä asioita laiminlyömättä. Onnistuakseen siihen tarvitaan osapuolten välistä hyväksyntää, kunnioitusta ja kommunikaatiota.

Vakaa vaihe

Tässä vaiheessa suhteen pahimmat kasvukivut ovat takana. Pari osaa käsitellä erimielisyyksiä ja selvittää mahdolliset eteentulevat riitatilanteet. Suhde on tasaisempi ja yhteinen tulevaisuus näyttää valoisalta. Vaarana on kuitenkin se, että suhteesta tulee liian tuttu ja turvallinen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia. Suhteeseen ei välttämättä enää panosta ja toista saattaa alkaa pitää itsestään selvänä. Pyri kääntämään tuttu ja turvallinen suhde kantavaksi voimaksi, sen sijaan että ajattelisit sitä “tavallisen tylsänä”.

Sitoutunut vaihe

Sitoutuneessa vaiheessa pari on oppinut hallitsemaan huonot ajat ja iloitsemaan hyvistä ajoista. Hetkittäisistä vaikeuksista huolimatta, pari edelleen valitsee toisensa sen sijaan, että he lähtisivät eri teille. Tässä vaiheessa on käynyt selväksi, että toista ei tarvitse elämäänsä, vaan hänen kanssaan haluaa olla.

Eri vaiheet voivat toistua suhteen aikana ja niitä voi käydä läpi useaan kertaan. Isot elämänmuutokset (esimerkiksi lapset muuttuvat kotoa pois) voivat palauttaa suhteen kasvuvaiheeseen. Jotkut parit kokevatkin alkuhuuman useita kertoja. Jokainen parisuhde on ainutlaatuinen.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *