Raskausajan positiiviset vaikutukset- onko niitä?

Raskausajan positiiviset vaikutukset- onko niitä?
Kuva: Pexels/ Yan Krukau

Raskausajan ei-toivottuja oireita ja kropan muutoksia ovat pahoinvointi ja painonnousu. Onko raskausajassa ja sen tuomissa muutoksissa mitään hyvää?

1. Omasta kropasta nauttiminen

Raskaana ollessa nainen on armollisempi ja hyväksyvämpi omaa vartaloaan kohtaan. Hän voi kokea kehon muutokset positiivisena asiana.

Jos raskaana olevalla on ylipainoa, hän ensimmäistä kertaa nauttii omasta kasvavasta vatsastaan joka saa olla luvan kanssa suuri. Todella laihatkin ilahtuvat kropan saadessa naisellisempia muotoja. Osa muutoksista, kuten lantion leveneminen ja rintojen kasvu voivat olla pysyvämpiä ja jatkua vielä raskauden jälkeen.

2. Huomion keskipisteenä oleminen

Jotkut pystyvät nauttimaan huomiosta ja huolenpidosta, jota raskaana saavat muilta ihmisiltä. Oma kumppani voi olla äärimmäisen huomaavainen raskaana olevaa naistaan kohtaan. Kumppanin tekemä jalkojen hieronta, jäätelön tuominen ja voinnin kyseleminen tuntuvat erittäin hyvältä.

3. Mullistava kokemus

Raskausaika on niin mullistava kokemus, että se muokkaa ihmistä vääjäämättä. Jotkin muutokset (esimerkiksi ajattelutavoissa), saattavat olla positiivisia. Nainen on raskauden jälkeen paremmin sinut niin itsensä kuin kehonsa kanssa.

4. Riippuvuuksien pois jääminen

Joillakin äideillä on voinut olla haitallinen riippuvuus (tupakointi, liiallinen kofeiinin käyttö) ennen raskautta, joka on jäänyt pois raskauden myötä.

5. Paremmat elintavat

Äiti saattaa raskauden takia muuttaa epäterveelliset elintavat terveellisiksi. Raskaus on hyvä motivointikeino elämäntapamuutoksiin.

6. Raskauden hehku

Raskaus voi tuoda positiivisia muutoksia naisen kehoon: hiukset kasvavat, kynnet vahvistuvat ja iho näyttää nuorekkaan hehkeältä. Muutokset johtuvat lisääntyneestä verenkierrosta. Tuleva äiti säteilee raskauden hehkua.

7. Positiiviset muutokset fyysisessä voinnissa

Jotkut kokevat positiivisia muutoksia terveydessään, kuten kovien kuukautiskipujen häviäminen, aknen parantuminen tai migreenien poisjääminen.

8. Parempaa seksiä

Raskausajan hormonitoiminta voi lisätä naisen seksihaluja. Nainen kykenee olemaan paremmin sinut kroppansa kanssa, joten hänellä on vapautuneempi olo seksin aikana.

9. Rintasyövän riski pienenee

Tutkimusten mukaan raskaus ja imetys voivat vähentää naisen rintasyövän riskiä. Myös munasarja- ja kohdunlimakalvonsyövän riskit pienenevät.

Oliko nämä raskausajan positiiviset muutokset sinulle ennestään tuttuja? Oliko joukossa yllätyksiä?

Lähteet: Verywell family ja What to expect

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *