Tunnetko tuttujen tulehduskipulääkkeiden vaarat?

Tunnetko tuttujen tulehduskipulääkkeiden vaarat?
Kuva: Bermix Studio

Tulehduskipulääkkeestä voi löytyä suuri apu, kun ihminen kärsii kivuista. Tulehduskipulääkkeitä on myös mahdollista käyttää väärin, jolloin ne voivat pahimmillaan olla vaarallisia. Lapsi voi oppia vääränlaisen lääkkeiden käyttötavan, jos perheessä käytetään lääkkeitä oireisiin, jotka eivät välttämättä vaadi kipulääkitystä. Tämä voi johtaa siihen, että lapsi itsekin käyttää liikaa lääkkeitä aikuisena.

Monen suomalaisen kodin lääkekaapista löytyy Buranaa ja aspiriinia. Burana sisältää ibuprofeiinia, joka voi suurina määrinä aiheuttaa suolen limakalvon ärtymistä tai suoranaista haavautumista. Tämän takia erilaisista tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivät ihmiset eivät voi käyttää Buranaa kivunhallintaan. Jos ihmisellä suoli on jo muutenkin ärtynyt, lisä-ärsytys voisi olla hyvin haitallista.

Aspiriini sisältää asetyylisalisyylihappoa, joka voi väärin käytettynä aiheuttaa limakalvojen ärtymistä ja jopa sisäistä verenvuotoa. Asetyylisalisyylihappoa käytetään pieninä annoksina estämään verisuonten tukoksia. Aiemmin aspiriini on ollut suosittu kipulääke, mutta nykyään sitä ei enää käytetä pelkästään kivunhoitoon, käyttöön liittyvän sisäisen verenvuotoriskin takia.

Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat mahan tai suoliston verenvuodot ovat vaarallisia, sillä haavauma on usein oireeton. Ihmisellä saattaa olla pientä jatkuvaa verenvuotoa suolistossaan, joka tulee ilmi vasta anemian löydyttyä. Kannattaa noudattaa varovaisuutta lääkkeitä ottaessa.

Tulehduskipulääkkeiden turvallisin annoskoko on se, jolla kipu katoaa. Jos kipu katoaa pienemmällä annoskoolla kuin sallittu maksimiannos, ei annoskokoa kannata kasvattaa. Maksimiannosrajaa ei saa ylittää. Lääkkeen teho ei kasva tietyn rajan jälkeen, mistä syystä lääkettä ei kannata ottaa ylenmäärin. Jos valmistajan ilmoittaman suositellun maksimivuorokausiannoksen ylittää, lääkkeen aiheuttamat haitat lisääntyvät.

Lapsi oppii perheen lääkkeiden käyttötavan

Jos perheessä on tapana ottaa Buranaa heti kivun ilmaannuttua, lapsi oppii toimintatavan ja saattaa helpommin käyttää lääkkeitä myös aikuisena. Lapset kannattaa opettaa jo varhain siihen, että kipulääkkeitä ei kannata ottaa vain varmuuden vuoksi. Ainoastaan silloin, jos niille on todellista tarvetta. Kun lapsi oppii nuorena terveen suhtautumistavan lääkkeisiin, hän osaa aikuisenakin käyttää lääkkeitä oikein.

Paikallisesti käytettyjen kipulääkkeiden aiheuttamat haitat ovat sisäisesti käytettyjen lääkkeiden haittoja pienempiä. Kannattaa suosia paikallisesti käytettäviä lääkkeitä silloin, kun se on mahdollista. Tulehduskipulääkkeiden toimintamekanismeista ja haittavaikutuksista voi lukea lisää Terveyskirjaston sivuilta.

Lähde ja lisätietoa: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *