Gynekologi: Vuositarkastukset joutaisivat historiaan

Kuva: Pexels/MART PRODUCTION

Suomessa elää yhä sitkeässä käsitys siitä, että naisten tulisi käydä vuosittain gynekologisissa tarkastuksissa. Lähes 30 vuoden kokemuksen omaava gynekologi kuitenkin toivoisi tilanteeseen muutosta. Oireettomien vuositarkastukset voivat jopa lisätä terveysriskejä.

Vuosittaisten gynekologisten tarkastusten tulisi olla historiaa jos oireita ei ole, toteaa gynekologian erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta. Aiemmin on ajateltu, että vuositarkastukset auttaisivat löytämään sairauksia aiemmin ja estämään niiden etenemistä. Todennäköisesti suurin syy vuosittaisten tarkastusten yleistymiselle olivat PAPA-kokeet.

”Aiemmin naisia tutkittiin tiuhaan PAPA-kokeella, jotta kohdunkaulan solumuutokset löytyisivät ennen syöväksi kehittymistä. Nämä kyllä löytyvätkin, mutta löytyi myös paljon merkityksettömiä muutoksia, jotka piti tutkia ja kontrolloida”, Heikkinen sanoo tiedotteessa.

Lääketiede on kehittynyt huimasti PAPA-kokeen ja kohdunkaulan syövän tutkimisessa. Nyt tiedetään, että kohdunkaulan syöpä ei kehity ilman HPV-virusta, eli papilloomavirusta ja PAPA-kokeen sijaan etsitäänkin HPV-viruksen kantajia.

”Jos virusta kantaa, tilannetta seurataan vuoden välein. Näin varmistetaan, että virustulehdus paranee eikä etene syövän esiasteeksi ja sitä kautta syöväksi. Jos syöpäriskiä lisäävää HPV-virusta ei löydy ja on oireeton, riittää, että käy seulonnassa viiden vuoden välein”, Heikkinen selittää.

Tärkein syy lähteä vastaanotolle

Heikkisen mukaan vuosittaiset tarkastukset eivät tutkitusti muutenkaan vähennä riskiä sairastua gynekologiseen syöpään. Hän kertoo, että vuosittaisella kohdun ja munasarjojen tunnustelulla tai niiden rakennetta tutkivalla ultraäänitutkimuksellakaan ei voida pienentää oireettoman naisen riskiä sairastua tai menehtyä gynekologiseen syöpään.

Heikkisen mielestä on tärkeä ymmärtää, että gynekologiset oireet ja riskitekijät ovat aina tärkein syy hakeutua gynekologin vastaanotolle.

”Sanon aina, että naiseus ei ole sairaus, jonka vuoksi tulisi käydä vuosittain tarkastuksissa. Mutta gynekologisista oireista ei tarvitse kärsiä osana naiseutta”, hän sanoo.

”Vuositarkastusten sijaan oireet, kuten kivut ja vuotohäiriöt, ovat syitä tulla vastaanotolle heti ja tarvittaessa useita kertoja vuodessa riippumatta edellisen käynnin ajankohdasta”, Heikkinen lisää.

Myös ylimääräiset vuodot tai äkilliset muutokset kuukautiskierrossa ovat syitä hakeutua vastaanotolle. Pienikin oire tai asia voi huolestuttaa ja Heikkinen muistuttaa, että silloin on aina hyvä puhua lääkärin kanssa.

Hallaa terveydelle

Oireettomien vuositarkastukset voivat jopa tehdä hallaa terveydelle. Joskus oireen takia ei lähdetä lääkärin, koska tarkastus on tulossa muutaman kuukauden päästä tai pari kuukautta aiemmin olleessa tarkastuksessa oli kaikki kunnossa.

”Mutta tutkimukset gynekologin vastaanotolla suunnataan aina oireen mukaan. Eli PAPA-kokeessa käynti ei tarkoita sitä, että kohtu ja munasarjat olisi tutkittu. Vastaavasti jos vuositarkastuksessa ei ole ollut oireita, ei tutkimuksia ole suunnattu esimerkiksi selvittämään ylimääräistä vuotoa”, Heikkinen kertoo.

Heikkisen mukaan jos tutkimukset tehdään oireiden takia, löytyvät oikeat, hoitoa vaativat sairaudet silloin herkemmin ja sattumalöydöksiin liittyvät ongelmat pienenevät.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.