Lapset kuormittuvat maailmassa, jonka olemme luoneet

Kuva: Pexels/ Anastasia Shuraeva

Lapset kuormittuvat nyky-yhteiskuntamme kiireen, stressin ja suorituspaineiden keskellä. Lisäksi teknologia ja digitalisaatio tuovat omat uudenlaiset haasteensa lapsen ja nuoren elämään. Sosiaalisen median kautta he kokevat ulkonäköpaineita.

Kaikki edellä mainitut asiat liittyvät aikuisten maailmaan, mutta haastavat myös lasta. Huomioimmeko lapset tarpeeksi?

Vanhempien kiire ja stressi vaikuttavat lapseen

Vanhempien hektinen elämänrytmi vaikuttaa merkittävästi lapsen hyvinvointiin. Vanhemmat voivat unohtaa lapsen erityistarpeet ja jättää ne täyttämättä. Jotkut vanhemmat odottavat lapsen sopeutuvan liikaa aikuisten elämänrytmiin halutessaan nopeuttaa lapsen itsenäistymistä. Lapsi tarvitsee oman aikansa unirytmin säätelyyn, jotta ruoansulatus ja tunne-elämä toimisivat hyvin.

Vanhempien ja nykymaailman aiheuttaman paineen lisäksi lapsi voi kokea koulun tiukat aikataulut, mahdolliset pitkät välimatkat kodin ja koulun välillä sekä kotitehtävät liian haasteellisena. Lapsen elämässä voi olla yksinäisyyttä, kiusaamista tai epäonnistumisen pelkoa.

Lapsen stressi on kehon reaktio tilanteeseen, jossa hänelle asetetaan liikaa vaatimuksia. Lapsi joka ei kykene täyttämään vanhemman vaatimuksia, alkaa kärsiä stressistä. Myös vanhempien oma stressi voi tarttua lapseen.

Stressin oireita alle viisivuotiaalla lapsella ovat: itkuherkkyys, ärtyisyys, pyrkimys päästä useammin vanhemman syliin, puheeseen liittyvät ongelmat ja ylikorostuneet pelot (kuten pimeän pelko). Lisäksi lapsi saattaa taantua, jolloin jo kuivaksi oppinut lapsi alkaa kastella uudestaan sänkyä.

Lapsen ja nuoren tukeminen nyky-yhteiskunnassamme

1. Vähennä kuormitusta

Huolehdi siitä, ettei lapsi stressaannu aikuisten asettamista vaatimuksista.

2. Ole esimerkki

Vanhempi antaa lapselle esimerkkiä tunnesäätelystä ja itsehillinnästä. Vanhempi on lapsen roolimalli, halusi hän sitä tai ei.

3. Yhteinen aika

Vietä riittävästi aikaa lapsesi kanssa, jotta tiedät, mitä hänelle kuuluu. Opetelkaa yhdessä voittamaan vaikeudet. Kuuntele lapsen mielipiteet ja ohjaa keskusteluissa eteenpäin.

4. Yksilöllisyyden kunnioittaminen

Kunnioita lapsesi yksilöllisyyttä ja huomioi hänen erityistarpeensa. Älä vertaa lasta sisaruksiin tai muihin lapsiin. Näe kaikki se hyvä, mitä lapsessasi on. Auta vahvistamaan hänen voimavarojaan, kykyjään ja taitojaan.

Oletko ajatellut nykymaailman menoa lapsesi kannalta? Kuinka voisit tukea lastasi maailmassa jonka olemme luoneet?

Lähteet: Askel terveyteen

Teksti: Anne-mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)