Toimi näin, jos lapsi yllättää teidät kesken seksin

Toimi näin, jos lapsi yllättää teidät kesken seksin
Kuva: Pexels/Polina Zimmerman

Lapsiperheessä aikuisten intiimit hetket voivat vaatia suunnittelua ja varautumista. Näin pyritään välttymään siltä, että jälkikasvu ei ilmesty paikalle kesken kaiken.

Tilanne, johon todennäköisesti yksikään vanhempi ei haluaisi joutua: lapsi yllättää kesken seksin harrastamisen. Vaikka seksin harrastaminen on luonnollista, tuntuu tällainen tilanne vanhemmista kiusalliselta. Vanhemmissa voi herätä huoli myös siitä, mitä lapsi ehti nähdä ja miten asia käsitellään lapsen kanssa.

Psykiatri Lea Lis kirjoittaa Psychology Todayssa, että tilanteen käsittelyyn vaikuttaa lapsen ikä sekä se, millaisissa olosuhteissa lapsi on yllättänyt vanhempansa. Vanhemman on tärkeä muistaa, ettei ala huutaa lapselle, suutu tai ole häpeissään.

“Seksi ei ole häpeällinen asia, vaikka aikuiset tarvitsevatkin yksityisyyttä sen harrastamiseen. Mitä oudommin käyttäydyt, sitä enemmän lasta hämmentää tai pelottaa koettu tilanne. Lapsi huomaa kyllä heti reaktiosi”, psykiatri selittää.

Jos lapsen kanssa on keskusteltu, että vanhemmat tarvitsevat yksityisyyttä ja joskus he ovat suljetun (tai lukitun) oven takana kaksin, on tästä hyvä mainita uudelleen. On olennaista muistuttaa, että lapsen tulee koputtaa oveen ja odottaa, että saa luvan tulla sisään. Jos vanhemmat ovat unohtaneet lukita oven tai eivät muistaneet, että lapsi tulee aiemmin kotiin koulusta, on heidän syytä kertoa lapselle myös oma vastuunsa tilanteessa.

Mitä sanoa lapselle?

Jos pieni lapsi yllättää vanhempansa kesken lemmenleikkien, voi hänelle sanoa esimerkiksi näin: “Menisitkö takaisin huoneeseesi! Kaikki on hyvin, tarvitsemme nyt hieman omaa rauhaa.”

Lapsi voi unohtaa koko asian, mutta jos hän kysyy siitä myöhemmin, kannattaa hänelle vastata rehellisesti. Psykiatri antoi esimerkin : “Me harrastimme seksiä. Se on aikuisten tapa, kun he välittävät toisistaan. Me tarvitsemme sen aikana oma rauhaa, minkä takia laitamme oven kiinni tai lukkoon. Siksi sinun pitäisi aina koputtaa ensin.”

Myöhemmin lapsen kanssa voi myös keskustella seksistä kehitystasolle sopivalla tavalla.

Vanhempien suhtautuminen tilanteeseen ei juuri muutu, vaikka lapsi olisi vanhempi. Niin 10-vuotiaalle kuin teini-ikäiselle voi sanoa ensin, että vanhemmat tarvitsevat omaa rauhaa ja yksityisyyttä. Jos vanhempi lapsi kysyy myöhemmin, harrastivatko vanhemmat seksiä, on rehellisyys oikea ratkaisu.

Jos lapsi yllättää vanhemman lakanoiden välistä jonkun hänelle odottamattoman ihmisen kanssa, on tilanne monimutkaisempi. Lasta ei koskaan pidä pyytää pitämään salaisuuksia vanhemman puolesta ja vanhemman on itse kerrottava toiselle vanhemmalle tapahtuneesta.

Jos kyseessä on vanhemman uusi kumppani, täytyy lapselle selittää tilanne. Jos hän ei ole aiemmin tavannut uutta kumppania, voi vanhempi pahoitella, että lapsi sai tietää hänestä tällä tavoin. Kun alkuvaiheen hämmästys on mennyt ohi, voi uuden kumppanin esitellä lapselle täysin erilaisessa ympäristössä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *