Nämä 8 äitiyteen liittyvää asiaa pitäisi normalisoida

Kuva: StockSnap

Vaikka vanhemmuus on ihanaa ja palkitsevaa, voi se olla myös haastavaa, raskasta ja hankalaa. Näistä puolista ei kuitenkaan puhuta ääneen niin paljon kuin olisi tarpeen.

Jokainen kokee vanhemmuuden yksilöllisesti. Haasteet sekä vaikeat ajat ovat erilaisia jokaisen vanhemman kohdalla. Äitiyteen liittyy myös puolia, jotka ovat valtaosalle äideistä tuttuja ja jotka olisi aika jo normalisoida.

Jos nämä alle listatut puolet äitiydestä normalisoitaisiin, uskaltaisivat äidit avautua enemmän myös vaikeista ajoista sekä äitiyden haasteista ja saisivat kaipaamaansa apua.

On ok, jos et rakasta jokaista hetkeä

Äitiyden odotetaan olevan unelmien täyttymys ja äidin pitäisikin rakastaa jokaista hetkeä, ilman valituksia! Ajatustapa on epäinhimillinen ja haitallinen. On täysin normaalia, ettei jokainen hetki voi olla onnellinen. Äitiyteen kuuluu sekä hyviä että huonoja aikoja.

On ok olla väsynyt

”No, itsepä halusit lapsia” saattaa joku vastata, kun äiti valittelee väsymystään. Äidin ei tarvitse olla supersankari, joka kohtaa väsymättä kaikki haasteet. Äitikin saa olla väsynyt.

Kaikkea ei tarvitse hoitaa

Monessa kodissa valtaosa askareista on äidin harteilla. Jos äiti ei pysty hoitamaan niitä kaikkia, voi hän kokea olevansa epäonnistunut äitinä (ja puolisona). Äidin ei kuitenkaan tarvitse huolehtia kaikeista asioista.

Vanhempia on kaksi

Vaikka perheet ovat nykyisin monimuotoisempia, on valtaosassa perheitä edelleen kaksi vanhempaa – äiti ja isä. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, pitäisi molempien osallistua arjen pyörittämiseen eikä kaikki saisi olla toisen vastuulla. Jos isä osallistuu kotiaskareisiin tai hoitaa lasta, hän saa osakseen kehuja ja ylistystä, kun taas äiti ei. Tämä voi saada äidin tuntemaan, ettei hänen panostaan arvosteta.

Saat pitää huolta itsestäsi

Jokainen ihminen tarvitsee omaa aikaa, jotta voi pitää huolta itsestään ja hyvinvoinnistaan. Äidit eivät ole tässä poikkeus. Jos äiti yrittää ottaa aikaa itselleen, hänet saatetaan tuomita itsekkääksi.

Koti saa olla sotkuinen

Äidit stressaavat usein liikaa kodin siisteydestä. Etenkin, jos vieraita on tulossa kylään. Koti saa näyttää siltä, että siellä eletään, eikä sen tarvitse olla kuin museo, jossa kaikki on tiptop.

Jokainen äiti on erilainen

Äitiyteen ei ole ohjekirjaa, joten jokainen äiti tekee asiat omalla tavallaan lastensa kanssa. Kun ihmiset muistaisivat sen, että jokainen äiti on erilainen eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa olla äiti, ei tulisi äitien välisiä kiistoja ja nokittelua.

Huonoja päiviä saa olla

Äiditkin ovat ihmisiä. Ihmisillä on huonoja päiviä. Äiditkin tekevät joskus vääriä tai huonoja päätöksiä eikä aina kaikki mene suunnitelmien mukaan. Se on ihan ok!

Lähde: Moms

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.