Miten hillitä lasten aiheuttamia kustannuksia?

Miten hillitä lasten aiheuttamia kustannuksia?
Kuva: Pexels/ Gustavo Fring

Kun lähdetään tarkastelemaan, kuinka vanhempi voisi hillitä lapsen aiheuttamia kustannuksia, tulee tietää minkä verran lapsi maksaa ja mistä kustannukset syntyvät. Eri ikäiset lapset tarvitsevat erilaisia asioita ja kuluttavat eri määrän esimerkiksi ruokaa.

Iltalehti ja Zmarta ovat laskeneet paljonko eri-ikäiset lapset minimissään maksavat. Hintalappu nousee perheen valinnoista riippuen enemmän tai vähemmän: se vaikuttaa paljon, hyödyntääkö perhe käytettyjä tavaroita ja mitä lapset harrastavat.

Missä asioissa perhe voi säästää?

1. Vaipat

Kertakäyttöiset vaipat maksavat noin 16-46 senttiä kappale. Vaippoihin kuluu vuodessa vähintään 900 euroa.

Vaihtamalla kertakäyttöiset vaipat kestovaippoihin, perhe voi säästää vuodessa 650 euroa. Täytyy kuitenkin huomioida, että kestovaippojen peseminen kuluttaa vettä ja sähköä.

2. Hankinnat

Pieni lapsi tarvitsee monenlaisia hankintoja, kuten vaunut ja turvaistuimen. Lisäksi vauvalle tarvitsee ostaa pienempiä hankintoja, kuten leluja ja tutteja.

Hankintoja ei ole pakko ostaa uutena, osan voi hankkia käytettynäkin. Näin säästää myös luontoa. Nettikirppareilta voi tehdä hyviä löytöjä! Lisäksi lapsiperheet usein kierrättävät tavaroita keskenään. Hankinnasta riippuen säästöä voi kertyä joko kymmeniä tai jopa satoja euroja.

On suositeltavaa, että turvaistuin hankittaisiin aina uutena asiantuntevasta liikkeestä, jotta voi varmistua istuimen istuimen turvallisuudesta ja sopivuudesta.

3. Vaatteet

Vaatteista suurimman osan voi hankkia käytettynä. Lyhyen käyttöiän vuoksi vauvojen ja taaperoiden vaatteet ovat erittäin hyvässä kunnossa. Vaatehankinnoissa voit säästää kympeistä satasiin vuodessa.

4. Puskurirahasto

Lapsiperheen kannattaisi mahdollisuuksien mukaan kerätä puskurirahasto yllättävien menojen varalle. Tiukan paikan tullen ei tarvitse ottaa lainaa tai luottokorttia, joissa korkokulut tulevat kalliiksi. Lapsiperheelle sopiva puskurirahasto on noin tuhat euroa.

5. Kilpailuttaminen

Asuntolaina, sähkösopimus, vakuutus sekä puhelin- ja nettiliittymät kannattaa kilpailuttaa. Näissä voi säästää jopa satasia.

6. Arjen pienet valinnat

Joka päivä teemme valintoja, jotka vaikuttavat budjettiimme pitkällä tähtäimellä. Kannattaa miettiä kuinka paljon vuodessa säästää, jos jättää erikoiskahvit väliin, lottorivin tekemättä ja muovipussit ostamatta. Kaupassa kannattaa vertailla aktiivisesti hintoja.

Pohdi valintoja vuositasolla ymmärtääksesi paremmin, kuinka isosta säästöstä on kyse. On eri maksaa maidosta 1,65 euroa tai 0,70 euroa litralta tai ostaa leivän päälle kinkun lisäksi juustoa. Nämä pieniltä tuntuvat valintatilanteet, tekevät pitkässä juoksussa isoja summia. Vertailemalla hintoja, ostamalla punalaputettuja tuotteita ja jättämällä herkut kauppaan, perhe voi säästää helposti kuukaudessa isojakin summia.

7. Lasten harrastusmenot

Harrastuskulut ovat suurimpia menoeriä lasten kasvaessa. Harrastusten hinnat vaihtelevat paikkakunnasta ja lajista riippuen. Hintahaitari on erittäin suuri. Jääkiekkoharrastus voi maksaa vanhemmille jopa 3500 euroa vuodessa.

Mikäli lapsi ei halua harrastaa kilpatasolla, kannattaa vanhempien etsiä niin sanottuja “höntsäharrastusporukoita”, joissa hinnat ovat maltillisemmat kuin isommilla seuroilla. Lasta voi kannustaa etsimään kavereita, joiden kanssa voi pelata ilman ohjattua toimintaa. Isommat lapset voivat osallistua itse harrastuskuluihin kesätyötienestien avulla tai jakamalla lehtiä.

Miten teidän perhe voisi säästää? Tuleeko sinulle mieleen lisää säästökohteita?

Lähteet: Helsingin Sanomat, Iltalehti, Vantaan Sanomat ja Zmarta

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *