Pelottaako sinua päästää lapsesi yksin pyöräilemään?

girl in pink tank top riding on bicycle during daytime
Kuva: Amber Faust

Pyöräilemään oppiminen on yksi lapsen elämän merkkipaaluista. Aluksi lapsi pyöräilee vain vanhempien valvonnassa. Väistämättä lähestyy hetki, jolloin vanhemman on pystyttävä päästämään lapsi ensimmäistä kertaa pois näköpiiristään pyörän kanssa. Miltä sinusta tuntuu tai tuntui päästää lapsi ensimmäistä kertaa yksin pyöräilemään?

Lähes kaikki muistavat itsekin hetken, jolloin oppi pyöräilemään. Vanhempi on pitänyt satulasta kiinni ja lapsi on polkenut eteenpäin, kunnes on huomannut vanhemman irroittaneen otteensa ja osaavansakin ajaa itse.

Jonglöörausta opetellessa joutuu tekemään lukemattomia toistoja siten, että pallot tipahtavat maahan. Kun ensimmäisen kerran saa pallot pyörimään oikealla tavalla, jotain tapahtuu. Ikään kuin motorinen muistijärjestelmä saisi onnistuneen suorituksen jälkeen luotua pysyvän muistijäljen siitä, missä järjestyksessä käsien lihasten tulee toimia, jotta suoritus onnistuu.

Pyöräilyn opettelussa pätee sama kuin jonglöörauksen opettelussa. Alussa tuntuu vaikealta, mutta ensimmäisen kerran onnistumisen myötä, keho tuntuu automaattisesti muistavan oikeat liikeradat ja jatkossa suoritus on paljon helpompaa. Keho ikään kuin “nappaa kiinni” ensimmäisellä kerralla siitä, miten liikkeitään tulee säädellä pystyäkseen polkemaan kaatumatta eteenpäin.

Kypärä suojaa lasta ja rauhoittaa vanhempaa

Pienillä pyöräilyn harjoittelijoilla on onneksi suojanaan kypärä. Entisaikana sattui enemmän onnettomuuksia, joissa lapsi kaatui pyörällä lyöden päänsä kiveen kohtalokkain seurauksin. Nykypäivänä aikuiset voivat laiminlyödä pyöräilykypärän käytön, mutta lastensa kanssa ihmiset ovat hyvin varovaisia. Harvoin näkee pieniä lapsia ajamassa pyörällä ilman kypärää.

Kypärä hälventää vanhemman pelkoa, mutta silti jännittää laskea lapsi ensimmäistä kertaa pois näköpiiristä pyörällään. Ensimmäiset pyöräretket yksin ovat usein hyvin lyhyitä, matka voi kulkea vaikkapa vain talon ympäri. Usein vanhemmat pyöräilevät itse lapsen kanssa siihen asti, että voivat olla vakuuttuneita hänen kyvystään ottaa muut pyöräilijät huomioon.

Kaikesta varmistelusta huolimatta päätös antaa lapsen lähteä ensimmäistä kertaa yksin liikenteeseen pyörällään saattaa olla vaikea. Toiset vanhemmat lykkäävät päätöstä pidempään kuin toiset. Minkä ikäisenä sinun lapsesi ovat päässeet yksin pyöräilemään, tai jos se hetki ei vielä ole koittanut, mikä ikä sinusta tuntuu sopivimmalta?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.