Vapaaehtoistyö opettaa lasta auttamaan muita

Vapaaehtoistyö opettaa lasta auttamaan muita
Kuva: krakenimages

Hyväntekeväisyystoiminnan harrastaminen yhdessä lapsen kanssa on hyvä tapa opettaa lasta auttamaan muita. Jos toivoo lapsestaan kasvavan empaattisen, toiset ihmiset huomioonottavan aikuisen, eräs tapa tämän edesauttamiseksi voi olla yhdessä tehtävä hyväntekeväisyystoiminta tai vapaaehtoistyö.

Lapsi omaksuu itselleen helposti vanhempiensa näkökannat ja elämäntyylin. Vanhempien antaman mallin merkitystä lapsen kehitykseen ei tule vähätellä. Lapsen ollessa pieni, on päävastuu toiminnasta aina aikuisella. Lapsen voi kuitenkin ottaa mukaan vapaaehtoistöihin, kuten hyväntekeväisyysjärjestöjen tapahtumiin osallistuessa. Myynti- tai informaatiopisteellä päivystäessä voi lapsi olla auttamassa, kunhan asiasta sopii järjestön kanssa etukäteen.

Eläinten auttaminen vapaaehtoisena tekee monen lapsen ja vanhemmankin onnelliseksi

Jos vanhempaa ja lasta yhdistää rakkaus eläimiin, moniin eläinsuojelu- ja eläinoikeusjärjestöjen toimintaan voi lähteä mukaan vapaaehtoisena. Järjestöjen verkkosivuilta löytyy tietoa, kuinka liittyä vapaaehtoistoimintaan. Toiminnassa mukana oleminen lisää lapsen ymmärrystä siitä, että ihminen voi toiminnallaan pyrkiä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin. Nykymaailmassa suurten muutosten ja mullistusten keskellä on hyvä, että uusi sukupolvi on tietoinen siitä, että asioihin on mahdollista vaikuttaa.

Vanhusten ilahduttaminen tuo hyvän mielen

Lapsen kanssa voi myös vierailla vanhustentalossa pitämässä vanhuksille seuraa. Vanhukset ilahtuvat lapsia nähdessään ja lapsellekin tekee hyvää olla tekemisissä eri-ikäisten ihmisten kanssa. Joissakin maissa on käytössä malli, jossa lastentarhat ja vanhusten hoitokodit sijaitsevat toistensa yhteydessä ja lapset ja vanhukset ovat päivittäin tekemisissä toistensa kanssa. Tällaisen järjestelyn on havaittu tuottavan iloa molemmille osapuolille. Vanhukset ovat onnellisia saadessaan viettää aikaa lasten kanssa ja lapset saavat vanhuksista seuraa, jota muilla aikuisilla ei välttämättä ole niin paljon tarjota arkikiireiden takia.

Jos perheessä on lemmikki, vanhusten hoitopaikat usein toivottavat eläinvieraat tervetulleiksi vanhuksia ilahduttamaan. Seurustelemaan voi siis mennä koko perheen voimin. Toimintaan pääsee parhaiten mukaan ottamalla yhteyttä järjestöihin, jotka järjestävät ystävätoimintaa vanhuksille, tai ottamalla suoraan yhteyttä lähellä sijaitsevaan hoitokotiin. Monissa paikoissa vanhukset viettävät aikaa pihalla kesäisin, jolloin seuraksi voi mennä istumaan vaikkapa kahvikupin merkeissä.

Usein hyvän tekeminen on ihmiselle elämäntapa, joka heijastuu kaikkiin elämän osa-alueisiin. Samalla lapsi omaksuu vanhempien asenteen hyväntekeväisyyteen. Jos hyväntekeväisyys ja muiden auttaminen on lähellä vanhemman sydäntä, on luonnollista ottaa lapsi mukaan muiden yhteisten harrastusten lisäksi.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *