Hermovälittäjäaineet – Tunnetko nämä tärkeät säätelijät?

purple and pink plasma ball
Kuva: Hal Gatewood

Kun stressi saa hermot kiristymään, puolison käytös raivon kihisemään tai onnellisuuden hyökyaalto kulkee ylitse omaa lasta tarkkaillessa, “syyllisiä” näihin tuntemuksiin ovat aivojen hermovälittäjäaineet. Hermovälittäjäaineet ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka välittävät signaaleja aivojen hermosolujen välillä.

Hermovälittäjäaineet toimivat joka hetki aivoissamme osallistuen hermosolujen väliseen viestintään. Nämä pienet välittäjäaineet säätelevät monia tuntemuksiamme, kuten esimerkiksi pelkoa ja mielihyvää.

Hermovälittäjäaineita on erilaisia. Eräitä tunnetuimpia välittäjäaineista ovat serotoniini, dopamiini, glutamaatti, adrenaliini ja endorfiinit. Monille nimet ovat tuttuja vaikkei välittäjäaineista paljon tietäisikään.

Hermovälittäjäaineet osallistuvat signaalin siirtoon hermosolusta toiseen

Tieto liikkuu aivoissa hermosolusta toiseen sähköisten ja kemiallisten signaalien välityksellä. Hermovälittäjäaineet osallistuvat signalointiin säätelemällä ja siirtämällä signaaleja hermosolujen välillä. Sähköinen signaali kulkee hermosolun pinnalla ja kun se saavuttaa tietyn alueen, alueella vapautuu hermovälittäjäainetta, joka kiinnittyy viereiseen hermosoluun. Näin kemialliset signaalimolekyylit osallistuvat hermosolujen väliseen viestintään.

Välittäjäaine voi tehostaa tai heikentää signaalin siirtymistä solusta toiseen. Tätä tarkoitetaan, kun sanotaan, että hermovälittäjäaineet säätelevät solujen välistä signalointia.

Usein välittäjäaine sitoutuu viereisen hermosolun pinnalla oleviin reseptoreihin. Reseptoriin sitoutuminen saattaa aiheuttaa ionikanavan avautumisen, jonka seurauksena sähköinen signaali lähtee etenemään viereisen solun pinnalla. Välittäjäaine saattaa myös estää signaalin siirtymisen eteenpäin. Kun välittäjäaine on tehnyt tehtävänsä, se joko hajotetaan tai otetaan takaisin lähtösoluun ja käytetään myöhemmin uudelleen.

Jos hermovälittäjäaineiden tasapainossa on häiriöitä, se saattaa ilmetä erilaisina sairauksina

Monet sairaudet ovat seurausta välittäjäaineiden epätasapainosta. Normaali tasapainotila vaarantuu, mikäli hermosolut eivät tuota riittävää määrää välittäjäainetta. Toisinaan ongelma on viereisessä solussa, joka ei kykene reagoimaan välittäjäaineeseen oikealla tavalla.

Jos välittäjäainetta on liikaa, se voi aiheuttaa ongelmia. Kehon ja aivojen ideaalisen toiminnan kannalta on tärkeää, että välittäjäaineen määrä on juuri tietyllä tasolla. Mikäli keho ei pysty itse ylläpitämään tasoa, saattaa olla tarpeen käyttää lääkitystä apuna.

Jos tuntuu, että pinna palaa jatkuvasti, kannattaa pysähtyä ja kuunnella itseään. Monesti tunnereaktion hallitsemisessa saattaa auttaa, kun ihminen sisäistää, että hänen reaktionsa on normaali vaste siihen, että hänen aivoissaan tällä hetkellä on käynnissä pienimuotoinen “kemiallinen myrsky”. Jos tunteiden hallinta tuntuu hyvin vaikealta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin avun saamiseksi.

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.