Kun alkaa kiukuttaa: Älä sano näitä 6 asiaa kumppanillesi edes leikilläsi!

Kuva: Pexels/ Vera Arsic

Monille on varmasti tuttua päästää suustaan sammakoita riidellessään kumppaninsa kanssa. Tunnekuohun vallassa tulee herkästi sanottua toiselle asioita, mitä ei tarkoita. On kuitenkin asioita, mitä ei pitäisi edes suutuksissaan kumppanille sortua sanomaan.

1. Diagnoosien keksiminen

Jos et ole lääkäri, sinun ei tulisi keksiä kumppanillesi diagnooseja. Niiden asettaminen toiselle on erittäin loukkaavaa ja leimaavaa.

2. Kohtuuttomat syytökset

Usein kuulee arkikielessä käytettävän sanoja ”aina” tai ”ei koskaan”. Tällaisia kärjistyksiä tulisi välttää riidoissa viimeiseen asti. Jätä siis sanomatta lauseet: ”Et koskaan osoita minulle läheisyyttä”, tai ”Aina sinä olet myöhässä”. Harvoin ne edes pitävät paikkaansa. Syytökset maalaavat helposti kaiken negatiiviseksi, vaikka todellisuudessa kyse olisi vain yksittäisestä tilanteesta.

3. Muihin vertaaminen

Älä vertaa kumppaniasi hänen vanhempiin, ystäviin, sukulaisiin tai muihin tuttaviin. Negatiivinen puhe voi olla hyvinkin loukkaavaa. Ihmiset haluavat välttää tekemästä vanhempiensa virheitä, joten heihin vertaaminen satuttaa syvästi. Älä myöskään vertaa kumppaniasi entiseen kumppaniisi.

4. Erolla uhkailu

Jos et todella halua erota, niin älä uhkaile sillä tai heittele sitä ilmoille huvin vuoksi. Se antaa kumppanillesi kuvan, ettei suhteenne ole kovin vakaalla pohjalla, eikä sinuun voi luottaa. Yleensä erolla uhkailemista joutuu myöhemmin katumaan. Eropuheiden yleistyttyä parisuhde kärsii merkittävästi.

5. Älä syytä valehtelusta

Puolisoa ei tule syyttää valehtelusta, varsinkaan ilman oikeaa syytä. Jos epäilee, ettei puoliso puhu totta, syyttelemisen sijaan asiasta kannattaa kysyä suoraan, mutta pehmeällä tavalla. Näin totuus tulee paremmin selville.

6. Älä vähättele puolisosi tunteita

Puolison tunteita ei tulisi koskaan vähetellä sanomalla: ”Nyt sinä ylireagoit” tai ”Olet liian herkkä”. Vaikka tarkoituksena on vähentää kumppanin kiihtymystä, tosiasiassa se saa hänet tuntemaan, kuin et ottaisi hänen tunteita tosissaan tai kuuntelisi häntä.

”Kumppanisi on pystyttävä ilmaisemaan haavoittuvuuttaan ilman, että hän joutuu pelkäämään tuomitsemista”, sanoo suhdevalmentaja Laurel House.

Oletko sortunut sanomaan jotain näistä kumppanillesi? Kuinka voisit välttää sanomasta tällaisia asioita riitatilanteessa?

Lähteet: Kotiliesi, Nainen ja Valitut palat

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.