10 asiaa, joita lapsi tarvitsee vanhemmaltaan

10 asiaa, joita lapsi tarvitsee vanhemmaltaan
Kuva: Pexels/ Andrea Piacquadio

Lapsi kaipaa vanhemmaltaan turvaa, huolenpitoa, hellyyttä, rakkautta sekä rajoja ja sääntöjä. Lapsi tarvitsee vähintään yhden pysyvän ja turvallisen ihmissuhteen, jossa hän saa kokea olevansa rakastettu ja hyväksytty.

Lapsen tulee saada kokea, että hänen mielipiteillään ja tunteillaan on väliä.

Näitä asioita lapsi tarvitsee vanhemmaltaan:

1. Vanhempi on roolimalli

Vanhempi on kaikessa esimerkki ja roolimalli. Vanhemman tulisikin näyttää sellaista esimerkkiä, jollaiseksi haluaa lapsensakin kasvavan. Mikäli vanhempi haluaa, että lapsi oppii syömään kasviksia tai hillitsemään suuttumusta, tulisi vanhemman olla niissä roolimallina.

2. Rakkauden osoitus ja hellyys

Lapsi ei voi saada koskaan liikaa rakkautta ja hellyyttä. Se auttaa häntä kiintymään turvallisesti. Sillä on suuri vaikutus siihen, kuinka lapsi suhtautuu muihin etenkin aikuisiässä.

3. Muista, että lapsi vasta oppii ja opettelee

Lapsen aivot vasta kehittyvät, joten hän opettelee ja oppii uusia taitoja. Ole lasta opettaessasi kärsivällinen ja ystävällinen.

4. Ole lapselle turvasatama

Ole lapsellesi lämmin turvasatama, josta käsin hän voi tutkia maailmaa ja palata takaisin tankkaamaan rakkauttasi. Turvallisesti kiintynyt lapsi on joustava, osoittaa positiivisempaa käytöstä, menestyy koulussa ja voi henkisesti hyvin.

5. Vuorovaikutus

Muista, että vuorovaikutus on kaksisuuntaista. Kuuntele tarkkaan ja avoimin mielin, mitä lapsesi yrittää sinulle viestittää. Ole lasta kohtaan empaattinen. Kun lapsi ovat teini-iässä, pidä huoli ettet jatkuvasti luennoi hänelle.

6. Hyväksy lapsi sellaisena kuin hän on

Älä vertaa lastasi muihin, hyväksy hänet sellaisena kuin hän on.

7. Vapaa leikki ulkona

Lapsen vapaa leikkiminen ulkona on äärimmäisen tärkeää. Ulkoilma on täynnä kehittämis- ja oppimismahdollisuuksia. Ulkona lapsi voi leikkiä rajumpiakin leikkejä ja saada tarpeellista liikuntaa. Raitis ilma tekee hyvää myös nukkumista ajatellen.

8. Terveellinen ruokavalio

Lapset eivät voi tehdä itse ruokaa, joten terveellinen ja riittävä ravinto on vanhempien vastuulla.

9. Positiivinen palaute

Kehu lastasi tilaisuuden tullen ja anna positiivista palautetta. Näin lapsen itsetunto vahvistuu ja hän saa lisää itsevarmuutta.

10. Rajat

Lapsi tarvitsee vanhemmaltaan rakkauden lisäksi rajoja. Ne luovat lapsen elämään turvaa.

Toteutuuko nämä kaikki kohdat vanhemmuudessasi? Missä voisit parantaa?

Lähteet: MLL ja Parenting for brain

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *