Ethän aprillaa raskausuutisella? ”Mautonta ja ala-arvoista”

woman in black tank top covering her face with her hands
Kuva: Julia Taubitz

Aprillipäivää vietetään jälleen huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Päivän aikana voi huijata ja jekuttaa muita monenlaisilla, hauskoillakin tavoilla. Raskausuutiset eivät kuitenkin kuulu jekkujen joukkoon.

Yksi yleinen aprillipila on julkaista sosiaalisessa mediassa kuva raskaustestistä tai ultraäänikuvasta ja huijata näin raskausuutisella. Lapsettomien yhdistys Simpukka ehdottaa, että aprillipilaksi valittaisiin tällä kertaa joku aiheeltaan sensitiivisempi.

”Huumori kuuluu elämään, ja aprillipäivän luonteeseen kuuluu hassuttelu ja leikkimielinen jekuttelu. On kuitenkin tärkeää, että vitseillä ei tahattomasti loukattaisi ketään, vaan että pila aidosti ilahduttaisi”, Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio sanoo tiedotteessa.

Raskausuutisilla pilailu ei naurata tahatonta lapsettomuutta kokevia, vaan se voi nostaa ahdistavia tunteita pintaan. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, ihmissuhteisiin, talouteen ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokemukseen liittyy paljon vahvoja tunteita: surua, pelkoa, kateutta ja jopa vihaa.

”Tahaton lapsettomuus muuttaa omaa suhtautumista tulevaisuuteen ja minuuteen. Jos omiin suunnitelmiin rakennettu lapsiperheellistyminen ei toteudu, on elämää tarkasteltava uudesta kulmasta”, Savio kertoo.

”Ystävien joukossa voi olla ihmisiä, jotka eivät ole toiveistaan huolimatta saaneet lasta tai jotka ovat menettäneet lapsen. Lapsettomuussuru on kipeä ja usein näkymätön: moni ei halua tai jaksa tuoda suruaan esille muille”, hän muistuttaa.

”Veitsen isku suoraan sydämeen”

Felicitas Mehiläisen mukaan tahaton lapsettomuus voi olla primaarista, eli henkilöllä ei ole yhtään aikaisempaa raskautta. Sekundaarisessa lapsettomuudessa henkilöllä on aikaisempi tai aikaisempia raskauksia tai synnytyksiä, mutta uusi raskaus ei syystä tai toisesta ala.

Simpukka ry:n mukaan tahattoman lapsettomuuden taustalla voi olla terveyteen tai elämäntilanteeseen liittyviä asioita. Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden, ja lukuina määrän on arvioitu olevan 300 000.

Simpukka kysyi Instragram-seuraajiltaan, miltä aprillipilojen teko raskauteen liittyen tuntuu. Tällaisia vastauksia ihmiset antoivat:

  • ”Aprillipila tuntuu veitsen iskulta suoraan sydämeen. Tuntuu kamalalta, että joku kykenee vitsailemaan sellaisella asialla, joka tuottaa osalle ihmisistä suurinta tuskaa.”
  • ”On aivan järkyttävää, miten he, joilla asiaan ei liity lapsettoman kokemaa surua, edes ilkeävät.”
  • ”Niin mautonta ja ala-arvoista kuin voi vain olla.”
  • ”Sydäntä riipii ja suututtaa. Ei raskautuminen ole itsestäänselvyys.”
  • ”Tuntuu yhtä tökeröltä kuin joku aprillaisi esimerkiksi läheisen kuolemalla.”
  • ”Tämä on niin herkkä aihe, että tuntuu loukkaavalta. Raskausuutinen ei ole koskaan vitsi.”
  • ”Toive positiivisesta raskaustestistä usean kuukauden yrittämisen jälkeen on kova! Se, että joku vitsailee asialla tuntuu pahalta. Raskaus tai lastensaanti ei ole itseisarvo. Itse olen halunnut jo nuoresta asti isäksi. Aikaa on kulunut ja olen onnellinen edes siitä, että nyt on mahdollisuus edes yrittää. Vaikka siihenkin kului yli kymmenen vuotta.”

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.