Älä sano näitä asioita ihmiselle, joka toivoo raskautta!

woman sitting on beach shore during daytime
Kuva: Tamara Bellis

Joskus voi luulla auttavansa lapsettomuuden kanssa kamppailevaa läheistä tai ystävää, mutta itse asiassa saattaa vahingossa vain pahentaa tilannetta. Näitä asioita ei koskaan pitäisi sanoa ihmiselle, joka toivoo raskautta enemmän kuin mitään muuta.

Lapsettomuudesta kärsiville ihmisille annetaan toisinaan hyvää tarkoittavia, täysin tehottomia ja joskus jopa käsittämättömän epäsensitiivisiä neuvoja. Monet ovat kuulleet neuvon, että jos lakkaa huolehtimasta ja ajattelemasta asiaa, raskaaksi tulee helpommin. Joskus myös ehdotetaan ratkaisuksi tietynlaisia ruokia, jotka edesauttavat raskaaksi tuloa. Tarkoitus tällaisten neuvojen takana on varmasti hyvä, mutta ajattelemattomat neuvot saattavat vain aiheuttaa turhaa mielipahaa lapsettomalle.

Listasimme epäsensitiivisimpiä asioita, joita voi vahingossa sanoa lapsettomuudesta kärsivälle ihmiselle. Näitä kommentteja kannattaa välttää.

“Ehkä sinua ei vain ole tarkoitettu vanhemmaksi”

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, joillekin voi todella tulla mieleen sanoa näin ihmiselle, joka on pitkään yrittänyt saada lasta. Tällainen kommentointi tuntuu ajattelemattomuuden lisäksi usein jopa julmalta.

“Voit saada yhden minun lapsistani”

Tämäkin tuntuu käsittämättömältä tokaisulta lapsettomuudesta kärsivälle ihmiselle. Vitsailevan kommentin tarkoitus on kenties korostaa kokemaansa lapsiarjen raskautta, mutta tällainen lausahdus on täysin väärä raskautta toivovan henkilön läsnäollessa. Tämäntyyppiset lausumat ovat omiaan aiheuttamaan surua ja ahdistusta lapsettomuudesta kärsiville ihmisille.

“Lapsi tulee, kun lakkaa ajattelemasta lapsen saantia”

Kommentointi on sekä epäsensitiivistä että hyvin haitallista. Jos ihminen haluaa lasta, mutta ei ole onnistunut yrityksistään huolimatta tulemaan raskaaksi, hänen ei kannata jäädä odottelemaan määrittelemättömäksi ajaksi asian kanssa. Oikea tapa toimia on kääntyä lääkärin puoleen, joka pystyy ohjaamaan erilaisten hoitomahdollisuuksien äärelle. Odottamaan jääminen ja toiveajattelu siitä, että tulee raskaaksi kun asian laittaa pois mielestä, on suuri virhe johon ei tulisi rohkaista.

“Yritimme kaksi kuukautta, tiedän miltä sinusta tuntuu”

Kommentti on myös kuin isku vasten kasvoja. Jos yrittää lyhyen aikaa lasta ilman lääkärin avustusta ja tulee raskaaksi, ei tilannetta mitenkään voi verrata siihen, että kärsii ”todellisesta” lapsettomuudesta ja on yrittänyt saada lasta hyvin pitkän aikaa. Jos mielessä käy sanoa jotain tällaista, kannattaakin pysähtyä ja miettiä, onko itsellä kuitenkaan lopulta aavistusta siitä, mitä toinen käy parhaillaan läpi.

“Aina voisi olla pahemmin”

Kommentti mitätöi lapsettomuudesta kärsivän ihmisen ahdistusta ja henkistä tuskaa. Lapseton ihminen kokee usein todella suurta henkistä tuskaa asian takia. Kun hänelle sanoo, että asiat voisivat olla huonomminkin, tuntuu ettei sanoja ole ymmärtänyt, kuinka hirvittävältä lapsettomuus ihmisestä tuntuu.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)