Psykologi: Tällaiset piirteet korostuvat ainoissa lapsissa

Psykologi: Tällaiset piirteet korostuvat ainoissa lapsissa
Kuva: Thiago Cerqueira/Instant Images

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2021 yhteensä 553 613 lapsiperhettä, johon kuuluu vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi. Lapsiperheistä 43 prosenttia oli yksilapsisia, 39 prosenttia kaksilapsisia ja 18 prosentissa perheistä oli vähintään kolme alaikäistä lasta.

Lapsiin, joilla ei ole lainkaan sisaruksia, liittyy monenlaisia stereotypioita ja ennakkoluuloja. Psykologi Leea Mattila on kertonut Kotiliedelle, että perheen ainoat lapset eivät kuitenkaan välttämättä eroa paljon lapsista, joilla on sisaruksia. Ihmisen kehittyminen on enemmän riippuvaista geeneistä sekä vuorovaikutussuhteiden laadusta kuin sisarusten määrästä.

Tietyt ominaisuudet voivat kuitenkin oikeissa olosuhteissa korostua ainoalla lapsella.

Itsenäisyys ja vastuuntunto

Ainoita lapsia yhdistää persoonallisuuden piirteinä korostuvat vastuuntunto ja itsenäisyys. He oppivat jo nuorena hyväksymään vastuuta, koska eivät voi jakaa sitä sisarusten kanssa. Samoja piirteitä on myös esikoisena syntyneillä. Jotta ihmisestä kasvaa vastuuntuntoinen ja itsenäinen, lapsi tarvitsee hoivaajan, joka pitää lapsen kokemuksia, tunteita ja ajatuksia arvokkaina. Tämä ei tietenkään välttämättä ole suoraa seurausta siitä, että on perheen ainoa lapsi.

Itsetunto ja tunne-elämän kyvyt

Ainoan lapsen vanhemmilla voi olla paremmat resurssit tukea ja hoivata lasta, kun heidän huomio kohdistuu vain yhteen lapseen. Lisäksi turvallinen tunnesuhde luo lapselle tunne-elämän voimavaroja.

Vanhempien kanssa läheiset välit

Koska perhe on pieni, saattaa ainoalla lapsella olla erittäin läheiset välit vanhempiensa kanssa. Vanhemmat voivat myös osallistua enemmän lapsen tärkeisiin hetkiin, kun aika ja huomio ei jakaudu usealle lapselle.

“Ainoalla lapsella voi olla parempi kokemus vanhempien läsnäolosta, mikäli vanhemmat ovat aktiivisesti käytännössä ja tunnetasolla osana tekemistä”, Mattila kertoi.

Taito olla yksin

Ainoana lapsena kasvaneet ovat tottuneet keksimään itselleen virikkeitä ja viihtyvät hyvin yksinkin. Kun ainoa lapsi kokee asioita ilman sisaruksia, voi se tehdä hänestä rohkeamman ja itsenäisemmän. Hänelle ystävyyssuhteista voi muodostua eräänlainen perhe.

Luovuus ja mielikuvitus on iskussa

Ainoa lapsi kehittää itse leikkejä ja pelejä, joilla saa aikansa kulumaan. Tämä kehittää mielikuvitusta ja luovuutta.

Taloudellinen asema

Vanhemmilla on enemmän resursseja tarjottavana ainoalle lapselle, joten hänellä on parempi taloudellinen asema kuin monilapsisten perheiden lapsilla. Ainoa lapsi myös perii aikanaan vanhempansa, mikäli perittävää on. Mahdolliset kinastelut hoitosuunnitelmista ja pesänjaosta jäävät pois, kun sisaruksia ei ole.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *