Ideoita yhteisiin harrastuksiin lapsen kanssa!

boy writing on white paper
Kuva: Yogesh Rahamatkar

Lapsen kanssa voi harrastaa monenlaisia asioita. Eräs hauska ja hyödyllinen yhteinen aktiviteetti on sadun kirjoittaminen yhdessä. Kun lapsi pohtii sadun juonta yhdessä vanhemman kanssa tai itsekseen, tämä kehittää hänen luovaa ajattelukykyään.

Lapsen kanssa voi tehdä monia hauskoja ja hyödyllisiä asioita. Vain mielikuvitus on rajana kehiteltäessä yhteisiä aktiviteetteja. Jos haluaa rohkaista lapsen luovuutta, voi lapsen kanssa tehdä yhdessä erilaisia taiteellisia projekteja. Värikynien, paperin ja perinteisten harrasteiden ohessa voi yhtenä hauskana harrasteena kirjoittaa lapsensa kanssa myös satuja.

Jos lapsi on vielä kovin nuori, vanhempi voi toimia kirjurina lapsen ohjeiden mukaan. Lapsi tai vanhempi voi yhdessä piirtää satukirjan sivuille kuvia, joiden avulla tarinaa voi viedä eteenpäin. Yhdessä voidaan ideoida tarinoille kuvatekstejä. Iltasatuna on lisäksi hauskaa lukea itse tehtyä kirjaa, sen sijaan että lukisi aina samoja kirjoja.

Satukirjan teko rohkaisee lasta käyttämään luovuuttaan eri tavoin kuin muiden leikkien parissa. Lapsi joutuu satuja ideoidessaan miettimään tarinan alun, keskivaiheen ja lopun. Satukirjan kirjoittaminen alusta loppuun on projekti, jolla on aloitushetki ja päätöshetki, vaikka teos itsessään olisi vain muutamia sivuja pitkä. Tämä opettaa lapselle myös projektinhallintaa, mistä on paljon hyötyä kouluun mennessä.

Luova harrastus voi herättää lapsen mielenkiinnon luovia töitä kohtaan

Jos lapsi on jo hiukan vanhempi ja pystyy itse kirjoittamaan ja piirtämään, hän voi osallistua vielä enemmän satukirjan konkreettiseen tekemiseen. Vanhemman kanssa voi ideoida tarinaa, jonka lapsi sitten itse toteuttaa. Tarinan pohtiminen, erilaisten juonenkäänteiden miettiminen ja sen arvioiminen, mikä on uskottavaa tarinan kannalta ja mikä ei, on erinomaista harjoitusta lapselle. Lisäksi tämä on hauskaa yhteistä tekemistä, joka lähentää lasta ja vanhempaa entisestään.

Jos lapsella on lahjakkuutta taiteellisella puolella, luova prosessi ja sen harjoittelu nuorella iällä voivat kannustaa lasta jatkamaan luovien harrastusten parissa myöhemmin. Kuka tietää, vaikka lapsen tuleva ammattikin löytyisi luovalta alalta.

Satukirjoja voi tehdä omaksi iloksi tai vaikkapa lahjaksi läheisille, sukulaisille ja ystäville. Sen lisäksi, että säästyy haastavaltakin pohdinnalta, mitä antaa lahjaksi, itse tehty lahja säästää myös rahaa. Itse tehdyllä lahjalla koetaan olevan enemmän tunnearvoa kuin kaupasta ostetulla tusinatuotteella tai perinteisellä konvehtirasialla. Käsin tehdyn lahjan näkeminen vuosien päästä voi tuottaa saajalleen samanlaisen ilontunteen kuin hetkellä, jolloin hän lahjan vastaanotti.

Vanhemman kannattaa avoimin mielin pohtia erilaisia hauskoja asioita, joita lapsen kanssa voi harrastaa. Mahdollisuuksia on lukemattomia, kun pitää mielensä avoimena.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.