Lapsi kysyy mitä seuraa kuoleman jälkeen: mitä vastaat?

selective focus photo of brown and blue hourglass on stones
Kuva: Aron Visuals

Jossakin vaiheessa lapselle täytyy kertoa elämän perusasioista, kuten elämästä ja kuolemasta. Lapsi saattaa tällöin esittää kiperiäkin kysymyksiä. Kuinka lapselle kannattaa puhua kuolemasta? Jos lapsi kysyy, onko kuoleman jälkeen elämää, mitä hänelle tulisi vastata?

Vanhemman ohjekirjoissa usein painotetaan, ettei pienillekään lapsille saisi valehdella. Lapsi muistaa valheen ja kun hänelle paljastuu, ettei vanhempi ole puhunut totta, tämä voi vahingoittaa hänen luottamustaan vanhempaan. Toisaalta kuolemaan liittyvät asiat ovat raskaita, eikä lapsi välttämättä pysty niitä käsittelemään.

Aikuisellekin elämän ja kuoleman kysymykset ovat varsin raskaita. Aikuinen kuitenkin ymmärtää, ettei kukaan tiedä, mitä kuoleman jälkeen seuraa. Aikuinen voi tällaisen selityksen hyväksyä. Lapselle sen sijaan on hämmentävää, jos aikuinen sanoo, ettei tiedetä, mitä kuoleman jälkeen seuraa.

Lapselle tulee puhua hänen ikänsä mukaisesti

Jos on kyse pienistä lapsista, ei kannata lähteä selittämään liian yksityiskohtaisesti mistä kuolemassa on kyse. Pienille lapsille on heidän etunsa mukaista, että heille kerrotaan asioista lapsen kehitystaso huomioiden. Kun lapsi alkaa olla vanhempi, hän alkaa vaatimaan yksityiskohtaisempia selityksiä. Vanhemman kannattaa miettiä etukäteen, kuinka puhua lapselle kuolemasta.

Jos lapsi pystyy käsittelemään asioita, hänelle voi sanoa eri ihmisillä olevan erilaisia uskomuksia liittyen siihen, mitä kuoleman jälkeen seuraa. Kannattaa painottaa, että kuolema on yhtä luonnollinen osa elämää kuin syntymä. On tärkeää, ettei lapsi ala pelkäämään kuolemaa.

Lapsi saattaa pelätä kuoleman käsitettä, onhan kyseessä aikuisiakin pelottava asia. Jos aikuinen ei kuitenkaan vaikuta asiasta ahdistuneelta, tämä rauhoittaa myös lasta.

Lapselle voi sanoa, että on hyvin todennäköistä, että hän elää pitkän elämän ennen kuin hän joutuu kohtaamaan kuoleman. Kun jo vuosi tuntuu lapsen mielessä pitkältä, eivät asiat jotka tapahtuvat vasta kymmenien vuosien kuluttua tunnu niin pelottavilta. Ei ole mitään syytä painottaa, ettei kukaan voi tietää, milloin lähdön hetki koittaa.

Miten sinusta on parasta puhua lapselle kuolemasta?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.