Missä iässä lapsi voi alkaa seurustella? Terapeutit neuvovat

Kuva: Unsplash/Alvin Mahmudov

Pienikin lapsi voi yllättää vanhempansa kertomalla tyttö- tai poikaystävästään. Vanhempien on tärkeä pysähtyä pohtimaan asiaa eri näkökulmista keskustellessaan onko tämä sopivaa heidän lapselleen.

Missä iässä lapsi voi alkaa seurustella? Tähän ei ole olemassa selkeää ohjetta. Psykologi sekä perheterapeutit ovat kertoneet näkemyksensä ja antaneet neuvojaan vanhemmille.

Milloin lapsi on liian nuori tyttö- tai poikaystävää ajatellen?

”On tärkeä muistaa, että meille aikuisille termit tyttöystävä tai poikaystävä voivat tarkoittaa eri asiaa kuin lapselle”, psykologi sanoo.

Kun lapsi kasvaa ja kehittyy, termien merkitys muuttuu. On tärkeä keskustella aiheesta avoimesti lapsen kanssa ja selvittää mitä termit hänelle tarkoittavat.

Seurustelu ja seksuaalinen aktiivisuus ovat eri asioita. Lasta ei pidä rohkaista seksuaalisiin toimiin ennen kuin hän ymmärtää seksuaalisen seurustelusuhteen merkityksen sekä vastuun.

Vanhempien on huomioitava lapsen kypsyys seurusteluun iän sijaan, koska lapset kehittyvät eri tahtiin. Alle 13-vuotiaiden ei pitäisi olla romanttisissa suhteissa, koska he kehittyvät emotionaalisesti ja kognitiivisesti edelleen.

”Terveet ystävyyssuhteet ovat hyvästä 13-15-vuotiaille, mutta romanttiset suhteet voivat olla liian vaativia heille. Vanhempien pitäisi keskustella deittailun rajoista nuoren kanssa. Lisäksi heille on tärkeä tarjota tukea ja neuvoja tarpeen mukaan”, psykologi kertoo.

Mitä vanhempien pitäisi huomioida, kun pohtivat onko lapsi tarpeeksi vanha seurustelemaan?

”Kysy itseltäsi ymmärtääkö lapsesi, mitä parisuhteessa oleminen tarkoittaa. Tietääkö hän, miten toisten rajoja kunnioitetaan? Osaako hän käsitellä suhteesta syntyvät emotionaaliset paineet? Osaako hän asettaa omat rajansa?”, psykologi neuvoo pohtimaan ja lisää, että jokainen tilanne on arvioitava tapauskohtaisesti, koska jokainen perhe ja lapsi on erilaisia.

Sopivaa seurustelun aloitusikää miettiessä vanhempien on tärkeä tietää, mitä lapsi seurustelulla tarkoittaa. Onko kyse isossa tai pienessä ryhmässä tapahtuvasta vai kahdenkeskisestä toiminnasta?

Terapeutit suosittelevat vanhempia huomioimaan lapsen kehitysasteen kysymyksissään. Sen jälkeen lapsen kanssa voidaan keskustella hänen rajoistaan. Ymmärrys ja kommunikaatio ovat avainasemassa!

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.