Kuinka selviytyä lapsettomuuden aiheuttamasta ahdistuksesta?

person holding baby's hand in close up photography
Kuva: Hu Chen

Vastentahtoinen lapsettomuus koskettaa jokaista elämän osa-aluetta. Jos haaveena on ollut perheen perustaminen, lapsettomuus voi tuntua hyvin ahdistavalta. Kuinka selvitä lapsettomuuden aiheuttamasta ahdistuksesta?

Lapsettomuus vaikuttaa siihen, kuinka ihminen suhtautuu itseensä, parisuhteeseensa tai ylipäätään omaan elämäänsä. Varsinkin jos selkeää lääketieteellistä syytä sille ei löydy, asiaan liittyvä epävarmuus voi tuntua hyvin pahalta.

Millä tavoin ahdistunutta oloa voi helpottaa:

Ahdistavat tuntemukset ovat normaaleja

On tärkeää ymmärtää, että ahdistunut olo on tilanteessa normaalia. Monille pariskunnille biologisen lapsen saaminen on voinut olla elinikäinen unelma. Unelma särkyy yllättäen, jos toinen puolisoista todetaan tutkimuksissa hedelmättömäksi. On ymmärrettävää, että mieliala on masentunut ja ahdistunut. Tunteidensa hyväksyminen ei vie ahdistusta pois, mutta saattaa hiukan helpottaa oloa, kun ei tarvitse käyttää voimavaroja siihen, että yrittää tukahduttaa tunnetta.

Puhu peloistasi

Ahdistavien tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan kannattaa puhua ihmisten kanssa, joiden on mahdollista tarjota henkistä tukea ja ehkä myös vastauksia mielessä poltteleviin kysymyksiin. Ystävistä ja läheisistä on apua henkisen tuen tarjoajina, mutta he eivät välttämättä osaa vastata lapsettomuuteen liittyviin kysymyksiin. Kannattaa harkita keskusteluavun piiriin hakeutumista, jolloin on mahdollista jutella mielessä olevista asioista ammattilaisen kanssa. Ahdistavista tunteista puhuminen helpottaa oloa merkittävästi.

Pidä huolta tärkeistä ihmissuhteista

Vaikka ahdistuneena haluaisikin käpertyä yksin kotiinsa, kannattaa pitää huolta suhteista perheeseen ja läheisiin. Läheisten seurassa voi olla oma itsensä, eikä itkua tarvitse häpeillä ahdistavien ajatusten puplahtaessa mieleen. Läheisten läsnäolo lohduttaa ja parantaa oloa, vaikka sitä ei tietoisella tasolla aina huomaa.

Juttele puolisosi kanssa

On tärkeää, että puolisot tietävät mitä toisen mielessä liikkuu, jotta he pystyvät tukemaan ja auttamaan toinen toisiaan. Joskus puolisot saattavat reagoida kriisiin eri tavalla, mikä hankaloittaa kommunikaatiota. Näin voi käydä, jos toisen tapa selvitä kriisistä on vetäytyä omiin oloihinsa siinä missä toinen haluaisi puhua tunteistaan. Jos tuntuu, että ahdistus aiheuttaa säröilyä parisuhteeseen, kannattaa hakeutua keskustelemaan lapsettomuuden aiheuttamiin parisuhteen haasteisiin erikoistuneen ammattiauttajan luokse. Usein jo muutama tapaaminen auttaa tilannetta merkittävästi.

Opettele keinoja, joiden avulla voit vähentää stressiä

Ihmiset käyttävät erilaisia keinoja stressin hallitsemiseen. Jollekin yksinolo auttaa rentoutumisessa, siinä missä toinen tarvitsee läheisten seuraa. Jollekin toimii parhaiten kävely metsässä, siinä missä toinen löytää rauhaa vaikkapa rukouksesta. Hengellisyyden ei aina tarvitse merkitä uskonnollisuutta, vaan muunkinlainen hengellisyys ja meditointi saattaa auttaa tuomaan mielenrauhaa. Löydä oma tapasi rentouttaa kehoasi ja mieltäsi ja huolehdi, että pääset rentoutumaan säännöllisesti.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.