Vanhemman vastuulla on opettaa lapselle hyvä hammashygienia

boy in blue crew neck shirt holding blue and white plastic toy
Kuva: Shalev Cohen

Yllättävän moni aikuinen suhtautuu varsin kevyesti hammashygieniaan. Jos illalla väsyttää, hampaita ei ehkä jakseta harjata joka ilta. Hampaiden hyvä hoito on kuitenkin äärimmäisen tärkeää sekä aikuisen että lapsen terveydelle.

Samoin kuin aikuisella, myös pienellä lapsella hampaiden hoito on hyvin tärkeää. Koska lapsi ei itse vielä pysty ottamaan vastuuta asiasta, jää suuhygieniasta huolehtiminen vanhempien vastuulle. Suurin osa vanhemmista hoitaakin lapsensa suuhygienian todella mallikelpoisesti.

Vanhempi on aluksi vastuussa hampaiden harjaamisesta

Alle kuusivuotiaan lapsen hampaat tulee harjata vanhemman toimesta kaksi kertaa päivässä. Vaikka vanhemmat aluksi harjaavatkin pienen lapsensa hampaat, on tärkeää että lapsi itse aloittaa harjauksen harjoittelun mahdollisimman aikaisin. Lapselle voi antaa pienen hammasharjan ja hän voi ensin itse harjata sillä hampaitaan. Tämän jälkeen vanhempi vielä harjaa hampaat tehokkaasti.

Jos lapsi ei pidä hampaiden harjaamisesta ja kiukuttelee harjauksen aikana, voi keksiä hauskan leikin tai kannustimen, jonka avulla operaation saa suoritettua. Pitkällä tähtäimellä lapsen pitää pystyä harjaamaan hampaansa myös ilman mitään kannustimia, mutta erilaisista motivaattoreista saattaa vaikealla hetkellä olla apua.

Kannustin voi olla yksinkertaisesti se, että hampaiden pesun jälkeen lapsi pääsee vanhemman kainaloon lukemaan iltasatua. Iltasatuhetki on lapselle niin mieluinen, että tämäntyyppinen kannustin saattaa riittää vallan mainiosti. Varsinaisia palkintoja ei kannata antaa, koska hampaidenpesu on päivittäin tapahtuva operaatio. Jos vanhempi onnistuu tekemään hampaidenpesuhetkistä lapselle miellyttävän kokemuksen, tämä voi auttaa lasta suhtautumaan myöhemmässäkin elämässään hampaiden pesuun myönteisesti.

Kun lapsi alkaa ottamaan enemmän vastuuta harjaamisesta, vanhemman tulee tarkistaa lopputulos, koska pienen lapsen motoriikka ei vielä ole riittävä. Vanhemman on hyvä tarkistaa harjauksen lopputulos päivittäin noin 8 -12 ikävuoteen asti.

Vaikka joskus on kiusaus hoitaa harjaus nopeasti on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että kaikki hampaiden pinnat tulee huolellisesti käsiteltyä. Kannattaakin aloittaa harjaaminen haastavimmasta alueesta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Tämän jälkeen edetä hampaiden ulkopinnoille ja lopuksi harjata hampaiden purupinnan.

Erikoishammastahnoja ei kannata käyttää lapsilla. Tämä johtuu siitä, että hammaskiveä ehkäisevää tahnaa käytettäessä syljen kalsiumpitoisuus vähenee. Tämä ei ole hyväksi lapsen hampaiden kiilteelle.

Lähde ja lisätietoa: Hammaslääkäriliitto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)