Harvardin biologian lehtori: Biologisia sukupuolia on vain kaksi

Kuva: Pexels/ Magda Ehlers

Harvardin yliopiston lehtori Carole Hoovenin mielestä biologisia sukupuolia on kaksi ja ihmisten käyttäytymistä ohjailevat hormonit. Asiasta ollaan kuitenkin myös toista mieltä.

Hormonit vaikuttavat tyttöjen ja poikien käyttäytymisen erilaisuuteen vähintään yhtä paljon kuin yhteiskunnan arvot, kasvatus ja rooliodotukset. Esimerkiksi sikiöaikana suuren testosteronialtistuksen saaneet tytöt ovat tutkimusten mukaan fyysisellä tasolla aggressiivisempia. He myös leikkivät pojille tyypillisillä leluilla huomattavasti muita tyttöjä enemmän. Näin on siitä huolimatta, että heidät on kasvatettu tytöiksi. Samoin nämä tytöt valitsevat aikuisena miehille tyypillisen ammatin, paljon muita naisia useammin.

Lievemmässä väkivallassa sukupuolten väliset erot eivät ole suuria, mutta vakavimmissa tapauksissa miesten väkivaltaisuus korostuu selkeästi. Riippumatta yhteiskunnasta tai aikakaudesta, valtaosa henkirikoksista on miesten tekemiä. Miehet syyllistyvät noin 90 prosenttiin henkirikoksista maailmanlaajuisesti.

Hooven muistuttaa, että tällä ongelmallisella aggressiivisuudella on myös kääntöpuolensa eli miesten ”sankarillisuus”: miehet pelastavat jopa tuntemattomia ihmisiä niin palavista taloista, kuin pahoinpitelijöiden kourista.

Armeija ei tee pojista miehiä, vaan siitä huolehtii hormoni nimeltään testosteroni. Testosteronin tuotanto lisääntyy murrosiässä, jolloin muiden muutosten lisäksi pojille kehittyy yleensä voimakas sukupuolivietti. Tutkimuksissa on huomattu, että miehen libido on huomattavasti voimakkaampi kuin naisella.

Tutkijat ovat yleisesti samaa mieltä siitä, että sukusolujen tuottamisen näkökulmasta sukupuolia on vain kaksi: naaraat tuottavat munasoluja ja urokset siittiöitä. On kuitenkin mahdollista, että lapsen sukupuolta ei harvoissa tapauksissa pystytä määrittämään tytöksi tai pojaksi.

Hooven on saanut osakseen valtavaa kritiikkiä. Jotkut opiskelija-aktivistit ovat väittäneet hänen näkemysten olevan vahingollisia tai jopa vaarallisia. He ovat esimerkiksi painostaneet yliopistohallintoa estämään Hoovenin luentojen mainostamisen. Lisäksi Hoovenin erottamista on vaadittu.

”Valitettavasti on lukuisia tapoja ymmärtää väärin niitä, jotka yrittävät keskustella ihmisen käyttäytymisen biologisesta perustasta – varsinkin kun kyse on sukupuolieroista tai muista ryhmien välisistä eroista”, Hooven puolustautuu.

Sukupuoli-identiteetti

Sukupuoli voidaan määritellä eri tavoin erilaisissa yhteyksissä. Voidaan puhua biologisesta sukupuolesta, jonka henkilö on saanut syntymässään, tai ihmisen kokemasta ja toteuttamasta sosiaalisesta sukupuolesta. Biologisen sukupuolen perustana ovat geneettiset ja hormonaaliset tekijät. Ne määrittävät henkilön fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Yleensä kehitys tapahtuu joko mieheksi tai naiseksi.

Sukupuoli-identiteetti puolestaan tarkoittaa sitä, että jokainen kokee sukupuolensa yksilöllisesti. Sukupuoli-identiteettiin vaikuttavat biologisten tekijöiden lisäksi psyykkiset, sosiaaliset, kasvatukselliset ja kulttuurilliset tekijät. Biologisen sukupuolen määrittelemästä sukupuolista käytetään nimitystä cissukupuolinen. Transsukupuolisuudella tarkoitetaan ristiriitaa biologisen sukupuolen ja koetun sukupuoli-identiteetin välillä.

Lähteet: Lääkäriliitto ja Suomen Kuvalehti

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.