Hedelmöityshoidot tuhosivat naisten välisen ystävyyden

Hedelmöityshoidot tuhosivat naisten välisen ystävyyden
Kuva: Anna Hecker

Parhaat ystävät jakavat kanssamme elämän ilot ja surut, sanotaan. Ihan kaikkia asioita ei kuitenkaan kannattaisi jakaa edes parhaimman ystävän kanssa. Suurien asioiden aiheuttamat tunnereaktiot voivat olla niin voimakkaita, että se lopulta tuhoaa myös ystävyyden. Näin kävi parhaille ystävyksille heidän käydessä hedelmöityshoidoissa samaan aikaan.

Kaksi ystävystä kävivät hedelmöityshoidoissa samaan aikaan. Hedelmöityshoidossa käyminen parhaan ystävän kanssa voi lähentää, mutta myös päinvastainen reaktio on mahdollinen – aivan kuten artikkelin ystävyksille kävi.

Nainen kävi hedelmöityshoidoissa samaan aikaan parhaan ystävänsä, Rachelin kanssa. Hän luuli yhteisen unelman lapsesta ja unelmaan liittyvän haasteen tuovan ystävyksiä lähemmäs toisiaan. Surullisena lopputuloksena ystävyys päättyikin kokonaan. Rachel alkoi pelätä, että nainen tulisi raskaaksi ennen häntä ja ajatus ahdisti häntä suunnattomasti.

Ennen ystävyyden katkeamista naiset ovat olleet äärimmäisen läheisiä. He olivat tekemisissä joka päivä. Rachel oli jopa merkitty naisen hätäkontaktiksi sairaanhoidon tietokantaan. Koska suhde oli niin läheinen, tuntui hirvittävän pahalta, että ystävyys päättyi niin odottamatta.

Rachel ja hänen miehensä yrittivät yhteistä lasta. Tilanteeseen liittyvä epävarmuus ja stressi toivat haasteita myös heidän parisuhteeseen. Nainen yritti saada lasta yksin, itsellisenä äitinä. Vaikka ystävysten tilanteet olivat erilaisia, yhdistävä tekijä oli palava halu saada oma lapsi.

Nainen oli ajatellut saman aikaisten hedelmöityshoitojen mahdollistavan, että he voivat Rachelin kanssa olla toisilleen tukena tukea hoitojen aiheuttaman stressin keskellä. Hän toivoi, että heistä olisi turvaa ja lohtua toisilleen molempien eläessä samaa, haastavaa elämäntilannetta. Kukaan muu ei voi täysin ymmärtää hedelmöityshoitojen aiheuttamaa tunteiden vuoristorataa paremmin kuin nainen, joka käy samoja asioita läpi. Nainen koki, että Rachel ja hän voisivat tukea toisiaan läpi vaikean prosessin ja siten tehdä tilanteen molemmille helpommaksi.

Asiat eivät kuitenkaan menneet kuten nainen olisi toivonut. Lähentymisen sijasta hän alkoi havaita, että alkoivat etääntyä toisistaan Rachelin kanssa. Siinä missä he olivat aiemmin olleet äärimmäisen läheisiä ja jakaneet kaiken, nyt Rachel alkoi vetäytyä ja ottaa etäisyyttä. Kun aiemmin elämässä vahvasti läsnäollut ihminen katoaa yllättäen, se vaikuttaa syvästi. Rachelin yhtäkkinen katoaminen aiheutti naiselle voimakasta hämmennystä ja ahdistusta.

Ahdistus voi saada ihmisen toimimaan tavoilla, joilla hän ei muuten toimisi

Tohtori Anne Malave kertoo että ei ole epätavallista, että hedelmättömyyteen liittyvät haasteet voivat aiheuttaa säröjä ihmissuhteisiin. Asia on niin arka ja siihen liittyy usein voimakkaita traumoja. Jotkut naiset ovat kuvailleet hedelmättömyysdiagnoosia jopa syöpädiagnoosia pahemmaksi. Ajatus siitä, että ei kykene mahdollisesti koskaan saamaan omaa lasta voi olla murskaava. Kun samaan aikaan paras ystävä saavuttaa tuon suurimman unelman, aiheuttaa se usein kovin ristiriitaisia tunteita.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *