Kaupan kassan työ voi olla arvokkaampaa kuin yritysjohtajan

Kaupan kassan työ voi olla arvokkaampaa kuin yritysjohtajan
Kuva: Nielson Caetano-Salmeron

Moni pienipalkkainen vanhempi saattaa kokea häpeän tunteita verratessaan itseään lapsensa ystävien parempi palkkaisiin vanhempiin. Tällöin kannattaa muistuttaa itseään siitä, ettei työn arvoa pidä mitata palkassa. Kaupan kassa voi jättää maailmaan enemmän positiivisia jälkiä kuin toimitusjohtaja.

Moni pienipalkkaista työtä tekevä ihminen saattaa kokea työnsä vähempiarvoisena kuin paremmin palkattu, toisenlaista työtä tekevä henkilö. Esimerkiksi jos tapaa hiekkalaatikolla vanhempia, matalapalkka-alalla olevan saattaa olla vaikeaa kertoa työstään. Varsinkin jos toisella äidillä merkkivaatteet ja -laukut viittaavat hänen olevan täysin toisessa tuloluokassa. Tällaiseen ajatteluun ei kuitenkaan ole mitään syytä.

Jos vertaa suuryrityksen johtajaa ja sairaanhoitajaa sen suhteen, kuinka monen ihmisen elämää nämä henkilöt konkreettisesti koskettavat työssään ja millaisen jäljen he jättävät näiden ihmisten elämään, jakoviivan alle jää sairaanhoitajan kohdalla paljon merkityksellisempiä ihmiskohtaamisia. Sairaanhoitaja auttaa päivittäin vaikeissa tilanteissa olevia ihmisiä käsittelemään tuskallisia tuntemuksiaan, siinä missä yritysjohtaja viettää päivänsä luultavasti työhuoneessaan, tapaamisissa sekä raporttien ja numeroiden parissa.

Kaupan kassa voi pelastaa monen päivän

Kaupan kassa kohtaa työssään päivittäin ihmisiä, joiden elämään hän voi vaikuttaa positiivisilla tavoilla. Kaupan kassa on itseasiassa jopa sairaanhoitajaa paremmassa asemassa vaikuttamassa positiivisesti muiden ihmisten elämään. Monella pahasti syrjäytyneellä ihmisellä kaupassa käynti saattaa olla päivän ainoa hetki, jolloin ihminen poistuu kotoaan tapaamaan toisia ihmisiä. Muutamat ystävällisesti vaihdetut sanat kaupan kassan kanssa ja ystävällinen hymy ihmiseltä toiselle saattavat pelastaa syrjäytyneen ihmisen koko päivän.

Jos kassalla on hiljainen hetki, syrjäytyneen ihmisen kanssa voi jutella hetken kuulumisia kysellen. Moni syrjäytynyt saattaa saada hetkestä jopa ratkaisevaa energiaa jaksaakseen jälleen yhden päivän iltaan asti.

Tällaisia asioita monet eivät tule ajatelleeksi kassatyön yhteydessä. Tosiasia kuitenkin on, että koko Suomi käy kaupassa, mikä tarkoittaa, että kaupan kassa on avainasemassa kohtaamassa kaikilla yhteiskunnan tasoilla olevia ihmisiä. Sillä, minkälainen ihminen kassakoneen takana on, on paljon merkitystä sille, millaisella mielellä ihminen kaupasta poistuu. Kaupan kassa vaikuttaa konkreettisesti ympärillä olevien ihmisten mielialaan aivan eri mittakaavassa kuin toimistossaan koko päivän viettävä yritysjohtaja.

Nämä asiat kannattaa pitää mielessä, kun miettii eri ammattien niin sanottua “arvoa”. Jos ammatin arvo mitattaisiin sen hyvän määränä, jota ammatinharjoittajan on mahdollista levittää ympäristöönsä, sairaanhoitaja ja kaupan kassa olisivat tärkeimpien joukossa. He kohtaavat yhteiskunnan joka portaalla olevia ihmisiä ja heidän on mahdollista vaikuttaa ihmisten elämään aivan eri tavalla kuin esimerkiksi yritysjohtajan. Tätä taustaa vasten ajatellen sairaanhoitajan ja kaupan kassan työ on jopa merkityksellisempää kuin yritysjohtajan.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *