Kun lapsi kasvaa, hänen käytöksensä ja mielenkiinnon kohteensa voivat muuttua paljonkin. Muutoksia tapahtuu läpi lapsen elämän, mutta muutokset ovat kaikkein voimakkaimpia murrosiässä. Mistä äkillinen käytöksen muutos johtuu ja milloin siitä pitäisi olla huolissaan?
Erilaiset muutokset käytöksessä ovat normaali osa lapsen kasvuprosessia. Lapsi voi menettää mielenkiintonsa leluihin, joilla on aiemmin leikkinyt mielellään. Vanhat nuket, autot ja muut lelut pölyttyvät yhtäkkiä nurkissa, kun lapsi kärttää vanhemmilta kynsilakkaa tai älypuhelinta. Joskus äkillinen muutos lapsen käytöksessä saattaa viitata muuhun, kuin normaaliin kasvuprosessiin.
Jos lasta kiusataan, se voi näkyä hänen käytöksessään
Kiusaamisen kohteeksi joutuminen on lapselle hyvin traumaattista. Jos lapsi on joutunut kiusaajien silmätikuksi, kiusaamista voi tapahtua päivittäin tai viikoittain. Lapsi saattaa alkaa välttelemään paikkoja, joissa tietää joutuvansa kohtaamaan kiusaajat. Ääritapauksessa lapsi saattaa jopa kieltäytyä menemästä kouluun, mikäli kiusaaminen tapahtuu siellä.
Jos lapsi tai nuori on joutunut kiusatuksi, hän saattaa kieltäytyä nousemasta aamuisin, kun pitäisi lähteä kouluun. Hän voi myös sanoa suoraan, ettei halua mennä kouluun. Tällaiset ovat aina vakavia hälytysmerkkejä vanhemmalle. Jos lapsi oireilee, tulee oireilun juurisyy selvittää tarkkaan.
Lapsen käytös voi muuttua myös sen takia, että hän on joutunut huonoon seuraan ja alkanut mahdollisesti käyttämään päihteitä. Vanhemmalle saattaa syntyä tunne, että lapsi pyrkii salailemaan asioita enemmän kuin aikaisemmin. Hänen koulumenestyksensä saattaa heikentyä nopealla aikataululla. Lapsi ei myöskään halua enää osallistua perheen muuhun elämään.
Mikäli muutos tapahtuu hyvin nopeasti, asiaan tulee ehdottomasti reagoida. Nuoren kanssa kannattaa keskustella ja pyrkiä kartoittamaan, minkälaisissa kaveriporukoissa hän liikkuu ja mitä niissä harrastetaan. Jos nuori on alkanut käyttämään päihteitä, muutokset käyttäytymisessä saattavat tapahtua huomattavan nopeasti verrattuna normaaliin murrosikään, jossa muutokset tapahtuvat usein hitaampaan tahtiin. Jos kouluarvosanat tuntuvat tipahtavan parissa kuukaudessa merkittävästi , kannattaa lapsen kanssa istua alas keskustelemaan.
Seksuaalinen hyväksikäyttö voi myös aiheuttaa käytösmuutoksia
Joskus muutokset lapsen käytöksessä saattavat johtua siitä, että hän on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joko tutun tai tuntemattoman henkilön taholta. Tällaisessa tilanteessa muutokset lapsen käyttäytymisessä ovat hyvin voimakkaita. Lapsi saattaa vetäytyä omiin oloihinsa eikä halua olla muiden kanssa tekemisissä. Arvosanat saattavat tipahtaa voimakkaasti ja lapsi muuttua pelokkaaksi uusien ihmisten ja vieraiden paikkojen suhteen.
Aina jos lapsen käyttäytyminen muuttuu yllättäen, on tärkeää pyrkiä selvittämään, mistä muutos johtuu. Jos tuntuu, ettei lapsi pysty puhumaan vanhemmalle, kannattaa lapselle järjestää ulkopuolista ammattimaista keskusteluapua.
Lähde: Empowering Parents
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja