Enemmän onnea ja iloa arkeen – 5 vinkkiä vanhemmille

Kuva: Pexels/cottonbro studio

Valtaosa vanhemmista kokee vanhemmuuden olevan olennainen osa heidän identiteettiään. Lapsen kasvatus tuntuu (enimmäkseen) palkitsevalta. Moni vanhempi osaa kuitenkin odottaa, että vanhemmuuteen kuuluu myös haastavampia aikoja.

Vanhemmuus tuo iloa elämään, mutta pelkkää ruusuilla tanssimista se ei ole. Vähäiset yöunet, korkea pyykkivuori, työt, harrastukset ja parisuhteesta huolehtiminen yhdistettynä pienen ihmisen alun kasvattamiseen voivat näyttäytyä väsymyksenä ja stressinä.

Jotta arjessa olisi enemmän onnea ja iloa niin hyvinä kuin huonoina päivinä, kannattaa hyödyntää asiantuntijoiden yksinkertaisia strategioita. Jos arki on todella kuormittavaa, voi näistä alla kerrotuista strategioista omaksua ensin yhden ja hiljalleen lisätä aina uuden mukaan – pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus!

Rohkaise lapsia itsenäisyyteen

Kun opetat lapsesi tekemään ikätasolleen sopivia arkisia askareita itsenäisesti, lisäät omaa onnellisuuttasi päivittäin. Lapselle kehittyy itsevarmuutta, jonka vaikutukset tuntuvat vielä aikuisuudessakin. Samalla arjen pyörittäminen on sinulle helpompaa. Kun hiljalleen opetat lapsia ottamaan enemmän vastuuta itsestään, joudut käyttämään vähemmän aikaa heidän jälkien siivoamiseen tai hössöttämiseen.

Hetki hengitellen yhdessä

Yksi keino lievittää stressiä on keskittyä hetkeksi hengittämiseen. Hengitysharjoitukset voivat auttaa lasta rauhoittumaan ja vähentämään kierroksia. Hengityksen hyödyt voi omaksua kolmen hengityksen halaus -tekniikalla: vanhempi ja lapsi halaavat toisiaan oikein kunnolla sekä samalla hengittävät kolme kertaa hitaasti sisään ja ulos yhtä aikaa. Tämä sekä rauhoittaa että lisää vanhemman ja lapsen välistä läheisyyttä.

Siivoa seurattaviasi somessa

Sosiaalisen median kautta vanhemmat saavat vertaistukea ja tietoa, mutta sillä on myös haittapuolensa. Muiden julkaisuja nähdessään voi tuntea alemmuutta ja toisten tyrkyttämät mielipiteet tai neuvot voivat aiheuttaa pahan mielen. Jos seuraat somessa henkilöitä tai sivustoja, joiden julkaisusta ei tule kuin huono mieli, paina rohkeasti lopeta seuraaminen -nappia.

Anna lapselle jakamaton huomiosi edes hetkeksi

Vanhempi saattaa juosta tukka putkella koko päivän, mutta jokaiseen päivään olisi hyvä löytää hetki, jolloin antaa jälkikasvulleen jakamattoman huomionsa. Se tekee hyvää sekä lapselle että vanhemmalle. Mieti, miten paljon laatuaikaa vietät lapsesi kanssa ja yritä lisätä sitä edes muutamalla minuutilla päivässä.

Yritä nukkua enemmän

Vanhempien yöunet eivät kärsi vain vauvavuoden aikana. Erään tutkimuksen mukaan vanhemmat eivät nuku hyvin ainakaan kuuteen vuoteen lapsen syntymän jälkeen. Unella on kuitenkin valtava merkitys yleiseen hyvinvointiin. Yritä mahdollisuuksien mukaan lisätä unen määrää. Jo 15 minuuttia pidemmät yöunet vaikuttavat keskittymiskykyyn ja vähentävät väsymyksen tunnetta. Jos jaat arjen kumppanin kanssa, keskustelkaa miten voisitte mahdollistaa sen, että kumpikin saisi edes muutamana päivänä viikossa nukkua hieman tavallista enemmän. Myös päiväunet voivat auttaa, kunhan pidät ne 10-30 minuutin mittaisena.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)