Nuorten nöyryyttämisväkivalta on lisääntynyt huolestuttavasti

person shadow boxing grayscale
Kuva: Timothy Eberly

Viime aikoina medioissa on uutisoitu paljon siitä, että nuorten keskuudessa erilaiset väkivaltarikokset vaikuttavat lisääntyneen. Väkivalta saa myös yhä useammin nöyryyttäviä muotoja.

Moni nuori on kertonut tuntevansa olonsa turvattomaksi tietyillä alueilla ulkona liikkuessaan. Jos nuorella on yllään suosittuja merkkivaatteita tai hänen puhelimensa on tietyn merkkinen, riski ryöstön kohteeksi joutumisesta on kasvanut.

Tuntuu surulliselta ajatella, että tilanne on menossa tähän suuntaan. Kehitykseen on varmasti monenlaisia syitä. Syiden miettimisen ja eri tahojen syyttelyn sijasta energia kannattaisi keskittää siihen, kuinka tämänkaltaiset ongelmat voitaisi ratkaista niin, että nuorilla ja kaikilla muillakin olisi jälleen turvallinen olo liikkua ulkona.

Jos perhe asuu alueella, jossa nämä ongelmat ovat voimakkaita, asia koskettaa elämää enemmän ja mielipiteet näistä asioista voivat olla vahvempia. Sen sijaan jos perhe asuu rauhallisella alueella, jossa ainoa kosketuspinta tällaisiin ongelmiin ovat lehtiartikkelit joissa asiasta kerrotaan, oma suhtautuminen asiaan voi olla kevyempää.

Kaikki vanhemmat haluavat pitää lapsensa turvassa

Jotkut vanhemmat kertovat jopa vaihtaneensa asuinaluetta sen takia, että omalla asuinalueella lapsi ja koko muukin perhe koki olonsa turvattomaksi. On toki ymmärrettävää, että jos olo on turvaton, muutto saatetaan kokea ainoana vaihtoehtona. Surullinen seuraus on silloin kuitenkin se, että jos kaikki peloissaan olevat ihmiset muuttavat pois alueilta, pikkuhiljaa ne muuttuvat entistä levottomammiksi. Monissa maissa tietyt levottomat alueet ovat sellaisia, jonne poliisikaan ei mielellään menee. Suomessa tilanne onneksi vielä on parempi, mutta kehitys on silti hyvin huolestuttavaa.

Nöyryyttämisväkivallan määrä on ollut kasvussa

Ylen artikkelissa kerrotaan, että poliisi on ollut viime aikoina huolissaan lisääntyneestä alistavasta ja nöyryyttävästä väkivallasta. Uhria saatetaan nöyryyttää pahoinpitelemällä ja pakottamalla hänet nuolemaan alistajiensa kenkiä. Tapahtuma kuvataan videolle, jota jaetaan somessa. Tämä on uhrille hyvin ahdistavaa ja nöyryyttävää. Poliisin mukaan väkivaltarikollisuuden kasvu nuorten keskuudessa kertoo nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä.

Tämänkaltaiset ongelmat ovat seurausta siitä, että nuoren elämä on lähtenyt väärälle uralle, joka johtaa jengiytymiseen ja väkivallantekoihin. Siinä vaiheessa, kun tulevat jengiläiset ovat vielä pieniä lapsia, vanhemmilla olisi mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten lapset tulevat toimimaan myöhemmässä elämässään. Eräs asia, jonka jokainen vanhempi voi tehdä, on opettaa lapselleen selkeästi, minkälainen toiminta on oikein ja minkälainen väärin.

Nollatoleranssi kaikenlaiselle epärehellisyydelle, varkauksille, huonolle käytökselle ja ylipäätään toisten ihmisten huonolle kohtelulle on ensiarvoisen tärkeää. Lapsen tulee ymmärtää nämä asiat jo kotona, sillä lapsuudessa opitut asiat vaikuttavat hyvin paljon siihen, kuinka lapsi tulee toimimaan teini-iässä ja myöhemmin aikuisena.

Lähde ja lisätietoa: Yle

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.