Mitä rakkaus todella on? 5 tutkittua faktaa rakkaudesta

woman on bike reaching for man's hand behind her also on bike
Kuva: Everton Vila

Rakkaus koskettaa jokaista ihmistä jossain muodossa, sillä sitä voi tuntea ja ilmaista niin monin tavoin. Rakkautta voi tuntea perheenjäseniä, ystäviä kuin lemmikkejä kohtaan. Oma lukunsa on puolestaan romanttinen rakkaus.

Rakkaus tekee olon lämpöiseksi ja saa käyttäytymään jopa ihan hupsusti. Rakastuneesta voi tuntua kuin pää olisi mennyt aivan sekaisin. On kuitenkin vaikea määritellä, mitä rakkaus todella on. Tiede auttaa antamaan siihen vastauksen.

5 tieteellisesti todistettua faktaa rakkaudesta:

Rakkaus ja himo ovat aivoille eri asia

Ihmisten välinen kemia ja intohimo ovat rakkauden keskeisiä osia, mutta yksistään ne eivät riitä. Tästä syystä monet yhden yön jutut ja intensiiviset kesäromanssit eivät johda pidempään suhteeseen. Aivokuvauksissa on osoitettu aivojen reagoivan eri tavoin rakkauteen ja himoon. Himo aktivoi palkitsemiseen ja mielihyvään liittyviä aivojen osia. Rakkaus puolestaan aktivoi osia, jotka liittyvät tavanomaisempaan palkitsemiseen, kuten esimerkiksi veden juominen janoisena. Rakkaus on pitkäkestoisempi tunne. Himo puolestaan ei kestä tunteja, kuukausia ja vuosia loppumatta.

Ei vain tunne, vaan myös tietoinen päätös

Rakkaus on tunne, kyllä. Se on kuitenkin myös valinta, joka sinun täytyy päivittäin tehdä. Ulkoiset stressitekijät, riidat ja erilaiset prioriteetit voivat ajaa rakastuneimmankin parin erilleen. On tärkeää tietoisesti valita rakkaus ja pyrkiä suuttuneenakin käsittelemään asiat fiksusti, mikäli haluaa suhteen kestävän. Tunteet voivat aaltoilla vuosien mittaan ja samalla lujittaa suhdettanne.

Rakkaus tekee hyvää terveydelle

Pitkää ja tervettä elämää ajatellen olisi hyvä, että elämästä löytyy rakkautta jossain muodossaan. Tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu, että yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä kokevat voivat kuolla muita aiemmin. Syvää tunneyhteyttä muihin kokevat ihmiset puolestaan tuntevat olevansa terveempiä ja elävät pidempään.

Rakkaus voi tarttua

Säännöllisesti rakkautta eri tavoin osoittavat (myötätunto, empatia, vilpitön välittäminen) ihmiset innostavat myös muita toimimaan samoin. Rakkaus leviää ja tarttuu muihin. Näytä muille rakastamisen mallia ja kenties maailmasta tulee hieman parempi paikka kaikille muillekin!

Joskus täytyy oppia rakastamaan

Rakkaus vaatii luottamusta, avoimuutta ja kykyä näyttää toiselle aidot tunteensa. Tätä varten aivojen etuotsalohkon on lähetettävä niin vahvoja signaaleja mantelitumakkeelle, että ne ohittavat automaattisen taistele tai pakene -reaktion. Reaktio on erittäin ylikehittynyt heillä, jotka ovat kokeneet traumoja tai kaltoinkohtelua. Tällaisen taustan omaava ihminen voi kokea rakkautta, jos hänellä on kärsivällinen kumppani ja ammattiterapeutti tukenaan. Ketään ei kuitenkaan koskaan pidä pakottaa rakastamaan jotakuta eikä kenenkään pidä jäädä odottamaan, että joku olisi valmis rakastamaan. Jos olet yrittänyt olla tukena ja antanut aikaa, eikä mikään muutu, voi olla parempi jatkaa suhteesta eri teille.

Lähde: The Anatomy of Love

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.